Citiraj:
Autor 1v@n
Dam se kladiti da 95% vozača ne zna da širina gume nema apsolutno nikakve veze s držanjem ceste.
|
Nije istina, u članku se uzimaju idealni uvjeti koji su daleko od realne situacije.
F=miN vrijedi samo na papiru, kad to nebi bilo tako onda bi bolidi F1 imali od 0-100 za 1 sec, a ne da im je od 0-100 isti kao 100-200. Granica prijanjanja tj. nemogučnost da se 800KS prenese na podlogu (mada se tamo radi o izvrsnom trkačem asfaltu (šmirglu) a ne o glatkom govnu od kojeg ceste rade) diktira cijelu stvar i baca teoriju u vodu.
Kako je mi(koef. trenja) varijabilan i visoko ovisan o milion faktora i varira bitno u svojoj apsolutnoj vrijednosti debljina gume je tu da zagarantira dovoljan kontakt (bez obzira što se masa vozila ne mjenja).
Osobni primjer, renault megane R26 na clio cup gumama (slikovi, mislim r17 205) sa 265KS (2 osobe u autu, ja i frend, amateri) i ispred nas Opačak (solo u autu) u M3 350KS na novim BS potenzama nije mogao ništa, koliko god M3 u zavojima sa profi vozačem izgledao brz, mahanje repa i serijske gume (50% manja površina radi žljebova) su učinile svoje, renault ga dere i to ne za malo, razlika je ogromna.
Koef trenja je najvažniji, on dakako ovisi (članak) o smjesi gume i vrsti asfalta, ali u realnim uvjetima i o veličini gazne površine, jer nema idealnih uvjeta (dodir u točki). Šira guma daje veću površinu dodira i veću prenešenu silu (ubrzanja ili kočenja(skretanja)).
Nevezeano za ovo mrzim kada neko stavlja auto u 3ci rod, dobijem čir na šup**.
A ove priće da ovo gorivo daje ovoliko km a ono ovoliko.....hmm...inaće kvalitetnija goriva, sa više aditiva imaju manju energetsku vrjednost, zato jer volumen aditiva uzima volumenu goriva prostor.
Neko je dao primjer more-zagreb i zagreb-more sa 30% razlike....lol, ne znam di da krenem dokazivat suludost ove izjave, uvažavajući samo neke od tisuća faktora, recimo elevacija, vjetar i uvjeti prometa daju BITNE ralike, sve je subjektivno, realna razlika je minimalna i nikada nije ista, jer ne postoje 2 tanka goriva iste energetske vrijednosti, čak i sa iste benziske. Postotak frakcija (lanaca) ugljikovodika je svaki put drukčiji i ovisi isključivo o nafti iz koje je dobiven (manje o procesima, transportu i skladištenju).
Još bih dodao mit o 100 oktanskom gorivu kao "jačem" i da auto jače ide...lol...auto ide isto ko i sa 87 oktanskim gorivom (pod uvjetom da normalno radi sa 87 oktanskim), razlika je samo ako se ide dirat stupanj kompresije a to je velik zahvat, samo tankanje skupljeg (100 OMV) goriva autu NE DAJE niti 1KS, jedino što dobije je mirniji rad motora i to u granicama od par %.
Broj oktana nema veze sa "snagom" (energijom) goriva, voda ima >100 000 Oktana, pa šta sad.....lol