Pozdrav svim ekspertovcima! Imam problem kako i naslov malo govori i zamolio bih vas za pomoč.
U jednom selu, prije nekih 4-5 godina odlučih se za T-Comov ADSL. Slučajno smo ga mogli podržavat jer je jedno veće mjesto pokraj nas imalo centralu. Ja sav sretan kupih, problema nikakvih sa brzinom jer je bila tada pola Mb. I tako sretan korisnik, još sretniji 2007 sam uzeo flat. Oho, danas tehnologija uznapredovala, ja na 4Mb i sretan dok se router ne ruši do danas. U međuvremenu kada sam produljivao ugovor prije nekih 2 godine ponudili su mi za džabe ZyXELa koji sam uzeo zbog WLANa i mogučnosti routing moda, ali imao sam takvih poteškoča sa njime da jednostavno konekcije nikada nije bilo, možda sam bio sve ukupno 2 sata u mjesec dana spojen kada se slučajno uspije spojiti. Nakon cviljenje, kunjenja, psovanja nakon mjesec dana mi dadu SX763 koji za čudo božije radi kao švicarski sat. Čak su mi za mjesec dana nemogučnosti korištenja interneta i sa računa odbili 13kn, čak sam si 2 paketa žvakača uspio kupiti.
I tako tek kada su 4Mb uveli primjetio sam da ne mogu full brzinu imati jer to nije bilo 'krvičkih' 4Mb nego do maximum 370kBps (mada su očitavali da mogu čak max imati brzinu od 5Mb) - inače centrala je nekih 4km od mene.
U zadnjih dva mjeseca meni brzina jako varira. Nekada je normalna 4Mb, nekada je pola Mb, nekada je 2Mb, po kojoj logici ne znam. Zvao sam ih, njihova agentica na neki magičan način mi pročistila vezu, i odmah super radi sljedečih sat vremena. Kad opet brzina kao u CARneta prije 10 godina.
Bio agent koji je na terenu, mene nije bilo doma, dočekao ga brat, agent mu prodao priču jer je to zbog više uređaja koji se spajaju preko wirelessa (mada smo normalno mjerili brzinu samo na kompjuteru koji je žičano spojen na router i bez ikakvih priključenih wireless uređaja). Inače kaže brat da je neku svoju mašineriju priključio na WAN kabel iliti DSL po njihovom i očitao mogučih 4Mb koji bi trebali savršeno raditi.
Evo screenshot statusa mojeg routera na kojem vam pokazujem max download i upload (ne znam koji se sad gleda, ali oba dva su mali).
SS sa speedtest.net

+ ovo je maximalna postignuta brzina downloada koja je tek pret kraj skidanja paketa došla, čitavo vrijeme je bilo oko 0.6Mbps
Zanima me vaša mišljenja, u čemu bi mogao biti problem? Routeru? Liniji? Susjedi imaju normalnih 4Mb. Zovem ih ponovo?
Hvala na svakakvom mišljenju i odgovoru!