Citiraj:
Običan korisnik općenito želi da mu OS radi kak se spada neki neznaju čak niti instalirati Windowse, niti bilo koji drugi operativni sustav bezobzira koliko je star i kolko ima fakseva iza sebe koji veze nema s informatikom. I ja to jako dobro znam jer sam mnogim ljudima poinstaliravao nanovo Windowse i to većinom zabadava jer su mi nekaj prema meni pritom mislim bilo rodbina, prijatelji, kumovi itd.
|
A jesu barem ti windowsi bili legalni? Ili pak skrumpirani sa torrenta ?
Vidiš, varaš se oko svega. Daj ti meni rađe reci na koj način si radil instalaciju Ubunta. Preko wubia iz windowsa ili najnormalniju instalaciju sa Ubuntu live cd-a pritom pregazivši windows. Jer razlika je velika, pogotovo u radu. Instalacija preko wubia je spora, sustav trza, nema sve funkcije i na kraju krajeva ponaša se kao najobičniji windows program. Dok kod čiste instalacije to nije tako jer imaš čisti OS. Restricted extras Ubuntu od 10.04 ponudi već kao opciju kod instalacije pa ako si ju checkiral onda h imaš i oni rade a ako nisi onda nakon instalacije otvoriš Ubuntu software centre i tamo ih označiš i klikneš na install, uneseš sudo password i nakon 2 do 3 minute ih instaliraš. Svi paketi preko software centra rade a u njemu su svi koji se nalaze na Ubuntu repozitorijima ( dakako samo službenim) . Ovo nema veze sa paketima, nema veze sa paketiranjem a još manje sa kompajliranjem. Također već ti je više put rečeno otvori software centre i instaliraj si ubuntu restricted extras.
Ponašanje tvog sustava upućuje da je Ubuntu instaliran preko wubia. Otiđi u add/remove programs napravi uninstal, u dvd drive ubaci ubuntu live cd, bootaj sa njega i napravi čistu instalaciju.
Osnovna greška ne samo tvoja nego od većine korisnika je da linuxu pristupaju kao da je windows i pizde zašto nema ovo zašto nema ono. Well, linux nije windows. Prva razlika je što je windows operativni sustav a linux je samo kernel operativnog sustava a operativni susatva baziran na linux kernelu i gnu alatima je linux distribucija.
Ako želiš dobru i stabilnu distribuciju uzmi opensuse i troši opensuse.