View Single Post
Staro 16.10.2011., 10:43   #31
lutherus
Premium
Moj komp

lutherus's Avatar

Datum registracije: Sep 2011
Jedno je user frendly a drugo je idiot proof. Ono koje većina očekuje ne samo od ubunta već od svih distribucija je da budu idiot proof i idiot save. A to je loše.
Ubuntu je sam po sebi i više nego user frendly. Samo ponekad treba i pročitati kaj ti poruka koja se pojavi kaže ili kaj ti ispiše update manager ili pak software installer.
E sad ako netko ne želi to pročitati, ako nekome nije stalo do njegovog sustava, zašto bi bilo meni stalo? Ako netko treba podršku, nema problema ja mu mogu pružiti podršku ali zna se koliko to košta. Moje znanje je besplatno ali moje vrijeme nije. No ako netko zatreba pomoć ili savjet tu ću mu vrlo rado priskoćiti u susret ali neka bar pokaže malo zainteresiranosti. Posotoji wiki.open.hr gdje je više manje sve kaj može friškog korisnika zadesiti objašnjeto i obrađeno na vrlo jednostavan i pristupačan način + puno zahtjevnije stvari. Dovoljno je samo pročitati. Sa čitanjem se jako puno tih problema otkloni i prije nego započnu. Jako puno ljudi si daje truda na ovaj način. 50ak nas svakodnevno piše i uređuje wiki, radimo tutoriale, priređujemo tribine, live forume, druženje, pomažemo ljudima na licu mjesta i nikad ne čujemo hvala niti to tražimo. Tražimo samo od korisnika da ponekad i pročita kaj mu sustav kaže, da ponekad razmisli prije nego nešto napravi i da se najvažnije informira. Jer na idiot način nemožeš baš nijedan OS koristiti.
U suprotnome mogu od bilo koga zatražiti neka mi vjreuje i neka u terminal ukuca sudo rm -R /etc ili sudo dd if=/dev/null of=/dev/sda bs=446 count=1 jer će to rješiti njegov problem. I kaj se desilo? Čovjek je obrisal ili /etc folder ili je maknul mbr sektor. Ja mu za to nisam kriv.
lutherus je offline   Reply With Quote