View Single Post
Staro 10.10.2011., 12:47   #10
zmaksonvil
Bridge Master
Moj komp

zmaksonvil's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Ne znam da li je ovo prava tema, ali eto... čini mi se ok mjesto za moje pitanje.
Imam ploču socket AM2 Asrock AliveNF6G-DVI, i na njoj Athlon 3200+. Ploča je imala BIOS 1.3 gore, a problem je taj što se ventilator od proca vrti na i preko 3000 rpm i ne može se nikako spustiti broj okretaja. Stavio u BIOS-u i „Cool 'n' quiet“ Enabled, i „Target temperature“ 45, i „Target speed fan“ slow... sve 5, ali ploča neće usporiti, i neće, i neće... Probao sam i sve kombinacije tih par parametara, ali ploča neće i neće. Temperatura proca se vrti negdje oko 27-32°C, što znači da je procesor praktički pothlađen.
Vent bi se morao već nakon startup-a usporiti, čim BIOS preuzme kontrolu nad kompom, ali ništa od usporavanja. U windowsima sam instalirao cool 'n' quiet drajvere, stavio Power management na minimum... sve što se treba teoretski napraviti, napravio sam... ali isto kao ni BIOS, tako ni windowsi ne mogu regulirati brzinu vrtnje
Pokušao sam i jumperima resetirati ploču, da se možda nije zablesirala, ali ništa od svega. Vent vrti na svojih 3000-3500 okretaja u minuti i buči za popizdit, i ne da se smesti.
Stavio sam jučer i najnoviji BIOS, verzija 2.2, ali svejedno se ništa nije promijenilo.

Ima li netko neko rješenje ili ideju što napraviti? Imao sam isto tako sličan problem sa 2-3 ploče socket 939, (ne sjećam se više koje su to bile) kojima je valjda isto otišla ta regulacija brzine vrtnje ventilatora, ili možda temperaturni senzor koji ne kuži pravu temperaturu, ili...? Uglavnom, brzina ventilatora proca ubija, baš brije k'o lud.

Hvala unaprijed na pametnim prijedlozima i pomoći.

Živjeli !!!
zmaksonvil je offline   Reply With Quote