View Single Post
Staro 27.09.2011., 07:25   #3
Ranma 1/2
Anything Goes Martial Art

Ranma 1/2's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
wow, kao da smo se vratili 5 godina unazad pa ljudi pitaju kakvi su Traxdata, Kvark, Verbatim i slični evo, iz osobnog iskustva ti mogu reći da kvaliteta sprženog medija će u prvom redu ovisiti o pržilici i samoj brzini prženja. ako ga staviš da se prži na 12x ili 16x ne očekuj neku trajnost kao ni da će ga moći baš svaki DVD očitati. i sam medij je bitan ali ne toliko koliko dobra pržilica. još do prije par godina kad je prženje DVDova bilo praktički "a must" za backupiranje svega i svačega napržio sam se medija ko lud. koristio sam svašta, od Kvarka do Verbatima i svi ti DVDovi su i danas čitljivi. znači priče da se DVD mora ponovno pržiti svakih godinu i pol do dvije ne drže baš vodu.

što se samih Traxdata medija tiče meni su oni oduvijek bili neka zlatna sredina. nešto poput srednje klase automobila, ili čak više-srednje. rijetko je bilo problema sa kompatibičnošću ili čitanjem DVDova nakon prženja a bome su i dugo trajali. zapravo, najstarije DVDove, pa i CDove, koje imam doma spržene su baš od Traxdate. Neki su prženi još prije 6-7 godina i to na -R pržilici. Neke CDove imam preko 10 godina i još uvijek rade (što data, što audio).

i zadnja stvar, što je borny spomenuo, jest namjena tog backupa. ako se radi o podacima koje ćeš rijetko koristiti, kao što se neke serije, filmove, audio, ili slike onda je sasvim OK pržiti na DVD i maknuti sa strane. ako je nešto što ćeš povremeno koristiti ili ak se radi o puno malih fileova onda možda da pogledaš neke hard-diskove. danas im je zaista smiješna cijena u odnosu na kapacitet koji nude. DVDovi koštaju tu negdje kao i prije 5 godina (recimo 1.2 do 2 kn na 100 komada) dok je cijena kn/MB kod hard diskova drastično pala tako da je u nekim slučajevima čak i niža od kn/MB za DVD medije.

ako baš želiš neke kvalitetnije medije uzmi Verbatima, ali misilm da ćeš i sa običnim Traxom ili Maxellom isto dobro proći.

Ranma 1/2 je offline   Reply With Quote