Ok, uhvati vremena i složio freeNAS.
Ako neko hoće koristiti čisti storage za sebe u LAN-u sve 5, a ako imate koji extra zahtjev nastaju problemi.
Citiraj:
Odakle ti informacija da freeNAS ne podržava NTFS ? U krivu si, pogledaj support ili ovaj članak.
|
Nikky, imaš pravo. FreeNAS zbilja podržava ntfs ali u verziji 7 (ja se ubio u 8-ici ali mi jednostavno ne nudi "preformated file system" tj. ntfs izbor nego samo zfs ili ufs dok to sve radi na v7)
Tako sam sad na v0.7.2.6694.
Ali problema ima još.
1)Ja želim pristup preko interneta pa me sigurnosno ftp ne zadovoljava, stoga sam upotrijebio SSH tj. sftp dok za klijente koristim fireftp. Mana je administracija ovlasti za klijente jer se ne može ograničiti pristup sistemskim folderima - iako ih korisnik ne može pobrisati i zeznuti nešto može ih čitati, a ne postoje ni privatni folderi.
2)Razmišljao i o ssl/tls ftp varijantama ali mi traže otvaranje više portova na modemu što mi nije drago, a i generiranje ključeva me izluđuje. Doduše, puno bolje stanje oko generiranja nije ni kod SSH ali riješio sam na način da sam ključ generirao na freenas-u a ne putty-em kako svugdje piše. Putty-eve ključeve freenas webgui ili odbija ili ssh servis neće starta.
3)Nema snapshoot opcije. To znači da ako hoću povremeni backup na externi disk svaki put moram kopirati sve umjesto samo izmjene -- prespor posao.
Ipak, prikupljanje podataka (gomilanje) sam započeo pa za sada ostajem na SSH. Open filer ne podržava NTFS bar koliko sam ja pročitao iako je administrativno puno bolji.
Za sistemski disk našao neku staru fujitsu ide kantu od 6gb. Kad skvikne stavim usb. (spremio konfiguraciju tako da će setup biti brz)