Citiraj:
Autor Ziiky
To bi bila nekakva XC bajka jelte?!
... misljenja sam da je nama rekreativcima za XC dovoljna pila od 5-8kkn, deore - xt opreme, SH - sto preferiram 2,5-4kkn.
Sve dalje mi je nekako domena u kojoj krece olaksavanje opreme uz drasticno povecavanje cijene.
Tezina me bas i ne tangira, a sto Nik kaze ... da ce se jeftinija rama raspasti  sad zanima me bas dal bi recimo Voltage rama tek tako pukla posto je poprilicno ojacana uz prilicno debeli aluminij.
|
Nisam ja rekao da ce se jeftinija rama raspasti, nego jeftinij bajk.
Ramu je malo teze skrsiti.
Slucajno sam vozio Voltagea, i u 800km, od toga 400km Sljemena sam potrosio dijelove na pola, jos toliko i od bajka bi ostala samo rama.
Na tu ramu bi trebao nasarafiti dijelova od barem 500EURa, i kad se sve zbroji pametnije je odmah uzeti bic od 5-6k kn pa si miran.
Sto sam i napravio samo sam si uzeo odmah fulku i nisam pogrijesio.
Prije kupnje treba dobro razmisliti sto se od bajka hoce i za sto ce se koristiti...ne moze se s entry level XC bajkom divljati nizbrdo Sljemenom.
Recimo meni rekreativcu koji bas hoce FS ne gine oko 2k EURa za novi bajk...tocno znam sto hocu - u grubo AM bajk deore-SLX-XT oprema i vrhunska vilja = 2k EUR-a.
Vanka cu naravno dobiti full XT, a kod nas neki mix za iste pare.
Za HT treba izbrojiti cca 1k EURa (do max 10k kn)...i to je to.
Ako se uzima polovno moze se proci otprilike u pola cijene.
Ove godine su lagano svi digli cijene (10-15%), taman da je sve to skupa previse, a smanjili popuste za cash (ili ukinuli skroz kao Rog joma npr.).
[edit]
I da, skup bajk je i skup za odrzavanje.
Ja sam na Fuelu u godinu dana napravio 4000km, vecinom po brdima, taj bajk se nije vozio po gradu.
U 4k km sam upokojio obje hidraulicne kocnice, komplet zadnji kotac, lanac i kazetu, trebalo je napraviti redovni servis suspenzija (i puno prije, iako su radile tip-top) i opcenito jedan generalni servis...znaci do kraja sezone trebalo je ulupati cca jos 500EUR-a u njega i onda bi bezbrizno cekao iduce proljece.
Po opisu covjek bi zakljucio da je bajk bio na samrti, ali bio je pic-pic, osim zadnjeg kotaca koji samo sto se nije raspao

...poanta svega je ta, da ako se ganja i nabija kilometraza to i kosta - dapace, to je rupa bez dna, doslovce.
Da sad izbacim cifru koja je potrosene mimo bajka a vezano uz bicikliranje ne bi vjerovali (imam popisano sve u kunu).
Sveukupno to je poprilicno skupi gust za jednog rekreativca...a ako mu maznu bajk onda je jos skuplji

...ali gusti su gusti, i nije mi zao niti jedne kune.