View Single Post
Staro 26.07.2011., 21:24   #11974
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Autor Ziiky Pregled postova
To bi bila nekakva XC bajka jelte?!

... misljenja sam da je nama rekreativcima za XC dovoljna pila od 5-8kkn, deore - xt opreme, SH - sto preferiram 2,5-4kkn.
Sve dalje mi je nekako domena u kojoj krece olaksavanje opreme uz drasticno povecavanje cijene.
Tezina me bas i ne tangira, a sto Nik kaze ... da ce se jeftinija rama raspasti sad zanima me bas dal bi recimo Voltage rama tek tako pukla posto je poprilicno ojacana uz prilicno debeli aluminij.
Nisam ja rekao da ce se jeftinija rama raspasti, nego jeftinij bajk.
Ramu je malo teze skrsiti.
Slucajno sam vozio Voltagea, i u 800km, od toga 400km Sljemena sam potrosio dijelove na pola, jos toliko i od bajka bi ostala samo rama.

Na tu ramu bi trebao nasarafiti dijelova od barem 500EURa, i kad se sve zbroji pametnije je odmah uzeti bic od 5-6k kn pa si miran.
Sto sam i napravio samo sam si uzeo odmah fulku i nisam pogrijesio.

Prije kupnje treba dobro razmisliti sto se od bajka hoce i za sto ce se koristiti...ne moze se s entry level XC bajkom divljati nizbrdo Sljemenom.

Recimo meni rekreativcu koji bas hoce FS ne gine oko 2k EURa za novi bajk...tocno znam sto hocu - u grubo AM bajk deore-SLX-XT oprema i vrhunska vilja = 2k EUR-a.
Vanka cu naravno dobiti full XT, a kod nas neki mix za iste pare.
Za HT treba izbrojiti cca 1k EURa (do max 10k kn)...i to je to.
Ako se uzima polovno moze se proci otprilike u pola cijene.

Ove godine su lagano svi digli cijene (10-15%), taman da je sve to skupa previse, a smanjili popuste za cash (ili ukinuli skroz kao Rog joma npr.).

[edit]
I da, skup bajk je i skup za odrzavanje.
Ja sam na Fuelu u godinu dana napravio 4000km, vecinom po brdima, taj bajk se nije vozio po gradu.

U 4k km sam upokojio obje hidraulicne kocnice, komplet zadnji kotac, lanac i kazetu, trebalo je napraviti redovni servis suspenzija (i puno prije, iako su radile tip-top) i opcenito jedan generalni servis...znaci do kraja sezone trebalo je ulupati cca jos 500EUR-a u njega i onda bi bezbrizno cekao iduce proljece.
Po opisu covjek bi zakljucio da je bajk bio na samrti, ali bio je pic-pic, osim zadnjeg kotaca koji samo sto se nije raspao ...poanta svega je ta, da ako se ganja i nabija kilometraza to i kosta - dapace, to je rupa bez dna, doslovce.
Da sad izbacim cifru koja je potrosene mimo bajka a vezano uz bicikliranje ne bi vjerovali (imam popisano sve u kunu).
Sveukupno to je poprilicno skupi gust za jednog rekreativca...a ako mu maznu bajk onda je jos skuplji
...ali gusti su gusti, i nije mi zao niti jedne kune.

Zadnje izmijenjeno od: Nik. 26.07.2011. u 21:37.
Nik je offline   Reply With Quote