Citiraj:
Autor C.J.B.
Stvar je u kutu zbica, jer su zakljucili da su zbice kod 135 pod prevelikim kutem pa imaju tendenciju ucestalog pucanja.. to je kljucan razlog mijenjaja standarda!!
|
Koja glupost. Pa za kut žbica je zadužena flanđa na nabi i njezina izvedba (a znamo da danas ima 1000 različitih nabi, žbica i čega sve ne).Ti možeš staviti 135x10 kotač sa sitnim adapterima na 142x12 i ništa se ne mijenja što se tiče žbica i kotača. Najčešće i nabe za 142x12 su, osim promjera osovine, potpuno iste što se tiče dimenzija flanđi, razmaka od sredine nabe, samo su izdužene na krajevima po 3.5mm.
150x12 mijenja chainline, 142x12 ne mijenja ništa stoga i ta mjera. 12mm je čvršća od QR, a ne gubi se njegova lakoća upotrebe (odnosno mogućnost brzog micanja/otpuštanja, quick release). 150x12 ima drugu prednost no ima i drugačiji BB - on je širi i time rame mogu biti robusnije u vidu promjera cjevi kod spoja sa BB-om.
Osnovna udaljenost kod 142x12 je i dalje 135mm između chainstaya, dodano je 3,5mm da se osovina može zakačiti na tih 3.5mm da kotač može stajati sam dok nema osovine. Bez tih 3.5mm na pogonskoj strani ne bi bilo dovoljno mjesta za pravilan raspored na nabi.
Citiraj:
Autor C.J.B.
Sto se karbona tice, ajde pricaj mi o njegovim prednostima iz prve ruke pa cu ja tebi o nedostacima iz iste 
|
Pa, radio sam s karbonom i aramidnim vlaknima (umjesto plastičnih štitnika downtube-a, da se stave aramidna vlakna ne bi bilo više problema sa kamenjem - ikada), a vidio sam i mogućnosti karbona kojeg koristi vojska.
Jednostavno rada sa karbonom, njegove mehaničke karakteristike su uvelike bolje od bilo kojeg materijala danas od kojega se rade bicikli. Danas su već karbonski bicikli puno trajniji nego prije godinu-dvije. Kada se pogodi smjer vlakana na svim djelovima bicikla, bit će lakši i bolji od aluminija kao materijal. Najlakše aluminijske rame su oko 1100g ako se ne varam, a od karbona je to 900g. Puknut će obje veoma brzo, no kad se stavi u 1100 vs 1100 kategoriju, karbon će trajati puno puno duže. A da ne velim da kad bi se gledale prosječne težine aluminijskih rama od nekih 1500-1700g, da bi karbonska rama trajala ohoho dulje. Naravno ako se ne zezne u rasporedu vlakana (što velim, uz današnja testiranja karbonskim rama malo se već teže događa).
Aluminij je kao materijal već valjda 30 godina u izradi i to masovnoj. Pa se i dalje događa da rama pukne zbog konstrukcijske greške.