Citiraj:
Autor C.J.B.
Zakljucak je da sa jednakim unosom energije pri istoj kadenci neces ici nista brze sa vecim kotacem.
|
Jedino gdje će trebati više energije jest ubrzanje. Razlika kad si postigao određenu brzinu je minimalna, da ne velim nepostojeća skoro.
Moj zaključak je da ćeš uz minimalno veći utrošak energije, podosta brže preći određenu dionicu.
Uglavnom, probao sam nakratko 29er epic uglavnom cisti marketing kao i mnogo toga, novi standardi, iza je sada 142mm jel, felge, gume.. samo nek se prodaje i neka su novi standardi da slucajno ne bi mogao iskoristit nesto od starih dijelova..
A i o karbonu bi se mogao napricat obzirom cega sam se nagledao u posljednjih godinu dana..[/QUOTE]
Da se ništa ne mijenja, i dalje bi imali
ovakve bicikle. Druga je stvar što se danas sve mijenja u roku 2 godine, a ne kao prije kad je novi standard trajao 10-20 godina.
Jel znaš zašto su uveli iza 142x12 ? Jel znaš da svaki proizvođač skoro, koji iza ima 142x12 osovinu, da se može pretvoriti u 135x10 ? Pa skoro svaki to nudi. 12mm osovina doista jest čvršća i čini stražnji kraj čvršćim od QR. A ovih 7mm više od 135mm, jest da sa svake strane ima 3.5mm više za utor u koji se može staviti kotač, da se ne treba držati u zraku dok se osovina gura kroz njega (nešto kao dropouti kod QR-a).
Probaj na prednjoj vilici staviti 9mm TA umjesto QR-a pa ćeš vidjeti koliko je čvršće

. A pogotovo iza. Razlika je već između QR i TA od 10mm, što ne bi QR vs 12mm.
O karbonu uvijek rado razglabam, samo što najčešće o tome pričam sa ljudima koji nisu svjesni njegovih prednosti i pokazuju mi testove gdje netko čekićem lupa po rami.