Pozdrav zmijoljupci, nisam se odavno oglasio za vašu pomoć.
Naime, iz prilozenog se vidi da je u pitanju 3870x2.
vec 4. godine radi bezprijekorno i stvarno bez probljem, ali u zadnjih 10 dana nesto se cudno desava, pa da objasnim koliko znam i umijem:
- Prilikom igranja jedne zarazne NOVE online igre (necemo reklamirati nista), u par navrata mi se MONITOR zna ugasiti... ali ne tipicno resetovanje od vrućine CPU-a, DDR-a i tako to... šta više i oba GPU-a su relativno hladna pod LOAD - 85C, IDLE 35-40.
Znaci samo se ugasi monitor i pise no signal... kad ga ugasim na napojnoj i upalim ponovo Gigabyte ploca javlja 1 Dugi te 3 kratka beep-a (Video memory Error).
Kontam nema napona dovoljno, spustim sve na default ( vec 3 godine komp radi na 3.6 @ 1.53, 30C idle, 60 max load) - Opet isto.
Uzmem iz jednog shopa novu napojnu da utvrdim da li je do nje (uzeo sam istu watažu od 650w colermaster) - Opet isto.
On nakon par puta upali bez problema i moze se raditi, tada sam ga stavio na GPU-Z Logovanje da vidimo mi da nije slucajno do temp... i tada sam otkrio nesto vezano za VDDC temperature.
VDDC Phase #1 Temp = 0C
VDDC Phase #2 Temp = 0C (varira od 0 - 1)
VDDC Phase #3 Temp = 96C
VDDC Phase #4 Temp = 95-96C
Prvo sam pomislio, GPU-Z ne ocitava iz senzora ok... uzmem originalnu verziju EVEREST-a i on isto kaze za VDDC temp 96C.
Hajde de, reko vjerovatno heatsink na vrm-u ne stoji kako treba, i fino je rastavim, oprezno skinem one gumene djavle sa vrm, ocistim oba gpu-a stavim AC5 pastu na gpu-ove, precistim sa kistom ostatak kartice jer prašina u sebi sadrži i vlage pa reko da ne radi negdje kontakt.
Kad sam to odradio, upikao karticu i iz prve je upalio, odem u GPU-z kad ono za svo cudo sve 4 faze regulatora napona se vrte oko 45C.
Pomislih, čudo riješio sam... ali za svaki slucaj da istestiramo to, upalim igru i nakon nekih 10minuta igranja, cimnem se u windows da vidim sta radi gpu-z ... kad ono opet problem
prva faza i treća faza stoje na NULI, dok druga i četvrta oko 90C, da bi nakon par minuta se vratilo na ISTO!!!
znaci 1-2 faza 0C, 3-4 faza 95-96C.
Jos nesto, skontao sam kad iskljucim crosfire u Catalystu, da mi se ne gasi komp, sto postoji mogucnost da su ona dva vrm-a pred krajem. Meni to ne predstavlja problem jer sam u stanju da zamjenem ta dva vrm-a samo ih trebam nabaviti (u pitanju su hynix cipovi na 900mhz)
Sta bi ovdje moglo biti?