Naravno, možda sam previše generalizirao no naknadno je rekao kako sluša dubstep, heavy metal a tu ne znam kako bi se 13 cm driveri snašli osobito za dubstep gdje je snažan bas praktički osnovica žanra. Akustički rock, jazz naravno, nema tu zahtjevnijih bas dionica no za gore navedene razlika je vrlo vjerojatno očita. Neki zvučnici reproduciraju niže tonove bolje od drugih, no opet je tu ta fizička barijera - veličina same membrane i unutar iste obitelji zvučnika onaj sa većom membranom ići će dublje (iako ne nužno akustički cjelokupno bolje).
Ja sam poslušao Choruse 705v (13 cm driveri) i 706v (16 cm) u doduše znatno većoj akustički tretiranoj prostoriji (možda ima četrdesetak kvadrata) sa glazbom koja se sastojala od mješavine alternativnog rocka, elektronike, pa do hard rocka čak i metala. Recimo Sultans of Swing od Dire Straitsa na manjim Focalima zvuče slično kao i na većima, no Motörhead i Daft Punk - sasvim druga priča

Za jazz, rock, blues 13 cm driveri svakako, no za malo "žešću" glazbu svakako preporučam poslušati veću zvučniku braću ako je ikako moguće.
Recimo stereo linije su dosta obilate s basom, iako muljavim zbog takve konstrukcije kutija koje idu najčešće na kvantitetu ne i kvalitetu pa bi onda tu moglo biti i nekih razočaranja (iako nema dvojbe da će zvuk biti bolji sa MA, MS, Focalima, Wharfovima, itd.).
To je barem kako ja gledam na te stvari.
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Zadnje izmijenjeno od: Swarm dude. 20.05.2011. u 18:11.