View Single Post
Staro 18.05.2011., 17:35   #1
Chof
Registered User
Moj komp

Chof's Avatar

Datum registracije: Aug 2009
(riješeno) Komp spor nakon zamjene matične ploče

Imao sam kvar na računalu i u servisu su mi promijenili matičnu ploču. Odkada imam tu novu matičnu sve mi sporije radi, a matična ploča je mnogo bolja od prethodne. Kad kažem sporije mislim u smislu da više ne mogu gledati HD filmove iznad 720p i imam problema kod multitaskinga. Kad pokrenem više aplikacija ili prozora odjednom sve počne iznimno sporo raditi.

Što sam sve do sada pokušao da bi riješio problem:
  1. Reinstalirao sam sve drivere za komponente
  2. Instalirao sam 64-bitne windowse umjesto 32-bitnih
  3. Programom za provjeru drivera sam se uvjerio da su svi upravljački programi najnoviji koji postoje
  4. Provjerio sam da su sve komponente Win7 kompatibilne
  5. Pokušao sam sa nekoliko System Mechanic programa
  6. Napravio sam i update biosa tako da je sad verzija 2. Sve to putem Gigabyte službenog programa za update...

Došao sam do zaključka da je problem ili hardverski ili nešto nije uredu sa upravljačkim programima. Dok mi na properties kompjutera govori koje komponente imam, na programima poput Everest-a i drugih mi matičnu ploču i chipset prikazuje kao "unknown" odnosno "nepoznato", a za procesor koji je četverojezgreni mi prikazuje da rade samo dvije jezgre. Nekoliko sam puta i drivere za matičnu i chipset instalirao ali bezuspješno.

Moja konfiguracija je:
Operativni sustav Windows 7 Enterprise 64bit
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Procesor Intel Core 2 Quad Q6600
RAM 4096MB
Grafička kartica NVIDIA GeForce 9600 GT

Model matične ploče: Gigabyte G31M-ES2L. Računalo je staro otprilike 4 godine do prije nekih mjesec dana nije mijenjana matična ploča. U to vrijeme moja prošla matična ploča je koštala oko 500kn pa sam zaključio da je sad nakon 4 godine ova koja je po cijeni negdje ista sigurno bolja od prethodne jer su prošle 4 godine. U servisu su mi dali i manual i kutiju nove matične skupa s računom. Drivere sam prvo instalirao putem CD-a priloženog uz matičnu ploču, a potom sam na službenim stranicama proizvođaća skinuo najnovije inačice upravljačkih programa.
Chof je offline