Uz dužno poštovanje smatram da forum i služi kako bi se informatičkim noob-ovima objasnilo ono što ne razumiju ili pokušavaju razumjeti. Po pitanju 0,13 mikronskih AMD procesora socket A moguće ih je dogurati do okvirno nekih 2100-2200 MHz uz napon od 1,65-1,75 V i odgovarajući hladnjak. Kod slabijih modela ta frekvencija nije niti blizu nazivne pa ima mjesta za OC, dok kod jačih je to približno to što se može dobiti iz takve jezgre.
Pogrešno je navoditi da količina Cache-a kod te 0,13mikronske K7 generacije CPU-a ima utjecaj na maksimalni takt. Moj Duron 1400 MHz (stvarnih pri 266 MHz) normalno radi na 2100 MHz pri 400 Mhz, što je ujedno standardni takt za DDR memoriju. Duron ima 64 kB Razlika je da Athlon XP ima 256 kB L2-Cache, Sempron Socket A isto 256 kB, dok Barton jezgra ima 512 kB L2-Cache. Ugrubo to daje razliku u performansama od oko 10 - 15 % između Bartona i Durona pri istom taktu. U praksi se pokazalo da je utjecaj brzine (sporosti) memorije značajan, pa Duron pri 400 MHz sabirnici može biti čak i brži pri istom taktu nego Athlon XP koji radi na 333 MHz.
Kvaka je samo u tome da je iz marketinških razloga AMD prodavao Duron 1400, 1600 MHz (stvarnih) ako jeftine (danas Sempron-Celeron procesore), dok je ostale serije Athlon, Sempron, Barton prodavao u tzv P-rating koji nije odražavao stvarnu frekvenciju (npr. Barton 3200+ radi na 2200 MHz) po osjetno većoj cijeni. U odnosu na Intel P4 procesore koji su imali veće taktove, a bili sporiji AMD arhitektura je radila sporije, ali jače. Analogija tome bi bila kao da uspoređujemo Diesel (4000 okr/min) benzinske (6000 okr/min) motore u autu i kažemo da su ovi drugi bolji jer se brže vrte.
Za razliku od starije generacije AMD procesora (0,18 mikronski) svi ti CPU-ovi (0,13 mikronski) u principu podržavaju dimačku promjenu množitelja, ali je ona kod Desktop verzija isključena, pa CPU radi uvijek pri punom taktu i na taj način se više grije nego npr. Barton Mobile verzije koje smanjuju množitelj kada nisu opterećene. Desktop verzije 0,13 mikronskih Socket A procesora se u načelu mogu modati u mobile i MP, ali za to treba nešto iskustva i sreće. Meni je uspjelo i neko vrijeme je radilo, a onda sam morao kupiti novi CPU kojeg više nisam dirao. :-(
I sada ovo pišem na tom prastarom Socket A procesoru
Duron1400@2100 MHz, a ne zato što nemam love za novu ploču i CPU, nego zato što mi komp doma služi svrsi (radi bez greške još od 2006. godine), a nemam vremena za "upgrade" na novi komp. Za malo prosurfat i e-mail je više nego upotrebljiv.
Današnji gotovo svi procesori podržavaju smanjenje takta u praznom hodu.