Tema: Žderonje
View Single Post
Staro 08.05.2011., 21:10   #22253
syss
Moderator
Moj komp

syss's Avatar

Datum registracije: Nov 2003
prvo da velim kako ovo zgleda odlično ejmi!

pošto sam već dobio par pinganja za recept mexičke ajmo redom:

- bukse tortilji
- buksa mljevenog (konkretno kod mene merkator, 40-50% junac, 20-30% piglet, 10% junac mast i ostatak ekipe)
- buksa pelata (preporučam mutti jer su redom odlično očišćeni)
- buksa kuruze (400g)
- buksa crvenog graha (800g)
- 3 osrednja luka
- jedna manja zelena i crvena paprika (ja sam stavio pola svake, a i koštaju u vražju mater)
- crvena paprika, sol, papar
- gotov začin za chilli koji zgleda ovako

prilog:

- sir (lakše topiv tipa podravec, gauda)
- zelena salata, poželjno kristalka zbog hrskavosti

za umake:

- veliko "plavo" vrhnje, otkrio sam odlično meggle sa 20% mm, kremasto za poluditi
- 1-2 kisela krastavca
- 500g pasiranog paradajza, isto otrkrio odličan neki talijanski za 2.99kn casa de rosa ili tak nekaj, miljama doslovno od duplo skupljeg podravkinog... zapravo najjeftiniji je bio na polici
- kečap, belo vino
- češnjak (svježi/suhi kak tko voli)
- tabasco, sol, papar, peršin, bosiljak (nije baš mehiko, ali ga volim)

crveni umak:

- paradajz, kečapa tek toliko da se malo zgusne (sa dobrim paradajzom ne treba previše), sol, papra i tabasca muški staviti, personalno stavim i bosiljak jer mi je on u bilo kojoj kombinaciji sa paradajzom mrak, ali to se može i izostaviti naravno

bijeli umak:

- vrhnje, češnjak (po želji količine, netko ne voli previše), na najsitnije naribati krastavac/ce nutra, sol i 2-3 čepa bijelog vina, peršin... slobodno se može omaknuti i malo vodice od kiselih krastavaca, vino isto tako neko malo trpkije tipa graševina, ipak je to sour cream dip

prilozi:

- sir naribati na krupnije rupice, a zelenu salatu na trakice

glavna smjesa:

- 2 luka na sitno i baciti na vrelo ulje
- kad se zacakli gore baciti meso dok i ono ne primi boju, sol/papar (ne pretjerati da ne bi bilo prejako zbog ovog čili začina koji se fino osjeti makar je kao za 4 porcije)
- nutra prethodno nasjeckani pelati, može i ugrubo zbog texture, ono što ostane u konzervi paradajza nadopuniti vodom do vrha i nakon što se sve skupa izreducira podliti sa konzervom vode
- 2 žlice slatke crvene paprike
- pljuga i piva uz tu i tam miješanje
- kad ispari jedno pol tekućine, ide gotov chilli začin te crvena i zelena paprika na kockice/trakice
- kad je maltene pred kraj ide jedan luk narezan "na salatu" tako da bude fin slatkast, a opet u trakicama, naravno ako netko hoće hrskavost onda ga staviti skupa sa idućim korakom čisto da ostane polu-hrskav, ali ja stavljam dosta salate u tortilju tako da rađe biram onda slatkasti luk
- promiješati par minuta i nakon njega bukse kuruze i graha još kojih par minuta

na mikrotalasno zagrijanu tortilju stavljam prvo sir, onda vruću smjesu da otopi sir, crveni i bijeli umak i salatu na kraju da ne povene od vrućine... inače ovak slažem tortilje, naravno još preklopiti lijevi i desni kraj, gore ostavim otvoreno.

klopa je idealna za 2 osobe pošto ima posla konstantno oko rezuckanja, a sama količina je dovoljna za jedno 12-14 najvećih tortilja i sve skupa je oko ~200kn tak da ne računajte proći jeftino, ali ćete zato proći fino da će se još danima pričati o velikoj meksičkoj gozbi

peace!
syss je offline   Reply With Quote