Citiraj:
Autor The Pill Man
Nisam baš iskusan u ovim vodama licenci, pa molim odgovore:
-PC je kupljen kao dio većeg projekta u kojem je sam win xp i office (2003 od kojeg se u biti koristi samo access) zanemarive vrijednosti i vjerojatno je xp OEM.
Na računu je istaknut PC i cijena ali kao cjelina, ne i da je gore OEM, a cijeli PC je tu u biti rađen zbog aplikacije koja se na xp-u vrti i koja ima znatnu cijenu.
|
Mora postojati zapis na fakturi da je XP i Office OEM gore.
Citiraj:
Autor The Pill Man
U stvari mislim da je cijeli projekt išao kao usluga a pošto ja ne pišem račun nego davatelj usluge kako da sad riješim situaciju?
-stavio free AVG, jeli to za firmu dozvoljeno?
-što je sa OpenVPN-om?
-što je sa BS-Player-om?
|
Prvo razriješi tko je vlasnik, a tko korisnik opreme.
Zatim, za svaku aplikaciju provjeri pravila free upotrebe, tj. da li postoje ograničenja u poslovnom okruženju.
Citiraj:
Autor The Pill Man
-ako je to računalo dostupno većem broju korisnika unutar tvrtke, i neko stavi divx ili neku app bez licence (mada ja to koliko mogu kontroliram) što onda?
Iskreno, nemam volje da se u firmi zahebavam sa kojekakvim crackovima za stvari koje su mi bitne, ali dogodi se da kojekakve app zalutaju jer taj tren zatrebaju i onda se nikad više ne uključe. Ja osobno ne poznam ni jednog admin-a koji bi bio u stanju sve to držati pod nadzorom, pa me zanima jeli praksa baš za svaku glupost odmah kažnjavati ili se dobije prvo nekakvo upozorenje što treba dokupiti, deinstalirati i sl. pa ako se ne riješi za recimo 30 dana ide kazna?
|
Na svakom računalu se daju zabraniti instalacije.
U pravilu znaju upozoravati ili dati blaže kazne.