View Single Post
Staro 01.05.2011., 14:21   #1
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Molim savjet električara, nisam siguran jesam li štogod spalio od opreme.

Pozdrav svima. Dakle, molio bih da pažljivo čitate da biste razumjeli šta sam točno napravio te jesam li tim postupkom spalio štogod od adsl opreme.

Pošto mi se tel. utičnica nalazi na jednom kraju kuće i postoji samo ta jedna, a komp sa routerom i svime na drugom kraju kuće, odlučio sam da kablove povučem preko tavana, da nebih vukao po cijeloj kući.
Otišao sam tako na tavan, rastavio splitter da bih mogao spojiti direktno žice od telefona i dolazne žice od tel. priključka, uredno ih spojio i sve uredno radi što se tiče telefona. Problem nastaje u spajanju dsl kabla, znači onog dijela što ide iz splittera u router. Naime pošto nisam imao dovoljno dugačak telefonski kabal da to spojim u komadu, već sam imao dva komada koji spojeni imaju točno onoliku dužinu koliko mi treba, odlučio sam spojiti ta dva kabla u jedan.
Ono što nisam primjetio je da je jedan od ta dva kabla cross-connect, neznam zašto bi ijedan telefonski kabel trebao biti cross-an, ali ajd dobro. Poanta je da ja to nisam vidio na vrijeme, već sam ih spojio kao da spajam normalni kabel, i tu sam naravno napravio krivi spoj.
Naravno, interneta nemam, u podršci su mi rekli da je centrala trenutno nešto u kvaru, da može potrajati do 3 dana dok ne otklone kvar, a ja sam sad u frci, šta ako sam ja nešto spalio pa me prokuže?
Jesam li mogao spaliti tim postupkom išta u centrali, ili možda splitter ili router, te postoji li način da provjerim ispravnost splittera i routera u međuvremenu dok čekam tehničare da otklone kvar? Kablove sam danas prepojio na ispravan način, tako da sada više nebi smjelo biti problema, samo me muči kako da provjerim jesu li splitter i router ispravni?