View Single Post
Staro 29.04.2011., 13:49   #2
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:
Autor nobie Pregled postova
Kod VPN-a kada koristi recimo PPTP/MPPE protokol onda pomocu PPTP protokola se stvara samo "tunel" ali ne pruzna i enkripciju, za enkripciju koristi MPPE.... a kod L2TP/IPSec-a L2TP protokol se koristi za stvaranje "tunela" ali takoder ne pruza enkripciju nego se za enkripciju koristi IPSec... Nadam se da je do sada sve tocno...
Ne u potpunosti. Kod L2TP/IPSec se koristi IPSec za skoro sve, od autentikacije, preko enkripcije i integriteta, a u ipsec payloadu je enkapsuliran L2TP.

Citiraj:
E sada mi nije jasno dali VPN koristi ove autentifikacijske protokole? Dakle CHAP, MS-CHAP i ostale?
Koji VPN? IPSec sigurno ne, PPTP već da. U biti da se ispravim, IPSec ne koristi CHAP, MSCHAP (bilo koje verzije). Od onih koje si spomenuo koristi md5 za hashiranje (integritet).

Citiraj:
Citao sam malo po netu pa vidim da znaju razlicito zvati te protokole.... tj. trpati ih u razlicite da tako kazem "grupe" pa znaju napisati za PPTP i L2TP protokole da su autentifikacijski pa sam pomislio da su PPTP i L2TP umjesto tunneling protokoli ustvari autentifikacijski protokoli koje koristi samo VPN... I tako znao sam procitati jos neke stvari oko tih svih protokola koje mi bas nisu imale smisla...
shimpa je offline   Reply With Quote