View Single Post
Staro 28.04.2011., 11:50   #9820
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor 2 die 4 Pregled postova
Čestitke na poduhvatu i volji
Mislim da nema nitko ovdje tko nije pao baš zbog i na tim hebenim vododerinama kad tad!
Ja se psihički spremam na slijedeći pothvat, iako znam da nemogu ispedalirati sve, ondosno ni pola i to me najviše koči, nekidan sam otišao spaliti pakne na zelenu magistralu i popeo sam se neki 1km i stao i nisam mogao vjerovati da nemrem dalje bez odmora, užas, noge me ubijaju, jednostavno me toliko počne boljeti da nemogu a da ne stanem!
Uglavnom, meni treba nekih 1:45h od tunela do gore, jer većinu hodam, ali mogu do gore, pa kad se pomirim sa paknama krećem u napad!
A da nebi sve bilo samo na priči, evo šta mislim pod PAKNE!
Ove prve su stražnje i kao što vidite zbog problema sa adapterom ne hvata mi cijela pakna rotor, fali nekih 25% ja bi rekao!
Ostale fotke su od prednjih pakni i to je rezultat nakon samo tog 1km spusta sa Zelene M. na kojoj sam postigao brzinu od 56km/h i onda počeo kočiti, a da ne spominjem da uopće nisu kočile!!!!!
Sada su mi naprijed one stare Shimano Sintered koje još imaju gro mesa ali sam ja htio sa novim rotorima staviti i nove pakne, kad ono BANANA!
Po meni, krivo si pripremio/spalio nove pakne. Umjesto da preneseš početni sloj sa pakni na disk pri nekoj normalnoj temperaturi za spaliti pakne, ti si ih doslovno spalio, zbog toga ti je i pakna otišla u 1km. IMHO, to je neko moje mišljenje što se tu dogodilo (iz onoga što sam pročitao/naučio o pripremi novih pakni/rotora).
Ne kažu bez veze da se ide 25-30kmh, te da se zakoči bez blokiranja kotača sa te brzine na neku koja nije 0 (odnosno da se ne stane, već skoro prije nego se kotač zaustavi se opet ubrza), a ne 50+kmh. S time što si išao skoro duplo brže od preporučenog, kinetička energija ti se povećala skoro za 3,5 puta od preporučenog.

Važno je da se sa pakne prenese sloj pakni na rotor, a ne da se spali sve živo. Kad se ima sloj čestica pakni na rotoru, onda se može kočiti normalno i do zaustavljanja.

Rijetko koje pakne, nove, će kočiti prvih 5-6 kočenja kako spada. Da ne velim da će se sklizati po rotoru kao da voziš najlošije kočnice ikada. Dobro da se nisi udesio.