View Single Post
Staro 11.02.2005., 08:42   #169
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
T.E.C. ti absorbcijski frižider...

Ustvari radi na principu hlađenja, ali ne na struju nego na plin. Može i na struju. Stari frižideri ti to imaju.

Ovako nekako priča počinje:

Imaš samo jedan grijač. taj grijač može biti elektro ili plin (kad "kuhaš ručak plin"), taj grijač zagrijava posudu u kojoj je smjesa vode i amonijaka. Amonijak se pod povišenom temperaturom odvaja iz vode i ide tamo di ga ti sa cijevima usmjeriš. Taj amonijak ti se onda ponaša kao freon. Kad dođe na mijesto sa povišenom temperaturom (blok CPU-a recimo), amonijak prestaje biti plin jer preuzima toplinu iz okoline (CPU blok) i pretvara se u kapljevinu i vraća nazad u vodu.

To ti je najjednostavnije štoa sam ti mogao objasniti, bez schema i sličnog. Ja sam neko vrijeme planirao napraviti takvo nešto, ali sam odustao jer mi je freon jednostavniji i znam baratati sa njim. Na kraju nisam ništa napravio
Još sam pročitao negdje na netu na amonijak nagriza bakar Niso napisali u kojoj mjeri. Da li moraš promijeniti blok nakon mjesec, godinu ili 10 godina. Zato sam baš i odustao.

Napiši absorption (ili tako nekako) cooling u google i naći češ scheme. Uglavnom ti se takvo hlađenje koristi za hlađenje velikih postrojenja.

Phase change ti je običan frižider

Radi na principu freona. Neda mi se sad objašnjavat. To ti je sistem koji imaš doma u frižideru, ali umjesto isparivača u frižideru, ti bi ga spojio da preuzima temp iz CPU bloka, a ne iz frižidera.

watter chiller sama riječ kaže. Hlađenje vode, a kako češ je ti hladit ovisi o tebi.
Možeš je hladiti pomoću freonskog sistema i td.

Valjda sam pomogao
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!

Zadnje izmijenjeno od: LorD ClockaN. 11.02.2005. u 08:53.
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote