To AMD i namjerno radi s tim ajmo reći malim razlikama (kako za koga) u cijenama između grafa i količinom modela koje su trentuno aktualne, isto kao i nVidia, te nas time doslovce prcaju u mozak.
Sve te razlike od 100-200 kuna između grafa entry leve-mid-mainstream novije generacije (pa čak i onih iz prošle generacije, a to je ujedno i jedan razlog zašto su još uvijek i dobrim dijelom u opticaju nakon toliko vremena, i općenito, i nakon što nove generacije krenu u opticaj) nas u većini slučajeva tjera da kupimo onu za stepenicu jaču, jer ipak, što je 100-200 kuna na takvu malo dugoročniju investiciju. Kako god okreneš njima je uvijek win-win situation, ali ovakav neki psihološki pristup ovom "problemu" uvijek izvuče zadnju kunu iz nas u njihovu korist. Čisti primjer debelo umješano marketinga u sve to. Normalno, ne kažem ja da je to išta loše, moraju i oni nekako zarađivati/biti domišljati/iskoristiti resurse, i zašto se ne protegnuti tih 100-200 kuna ako je razlika u svim aspektima na mjestu, ali opet, ovo s njihove strane polako postaje bezobrazno očito. Natrpavaju nas modelim totalno nepotrebno, čisto da nas zbune.
Meni se to osobno ne sviđa jer kartice koje su do nedavno bile u jednom cijenovnom/performansnom rangu, idu u kategoriju više (ili nekakvu ni vrit ni mimo novoizmišljenu (polu)kategoriju, poput recimo HD 5830), totalno bez razloga ili zato što su imali pošiljku škart robe više. Ok, perfomanse su veće, nove tehnologije su tu, kao sve ostalo što ide uz to, no... To je ono što se zapravo i očekuje od novih generacija, zar ne? Da će performanse, kvaliteta proizvoda jasno i proporcionalno rasti od kategorije do kategorije, generacije do generacije. Pogotovo kada imate identičnu presliku modela iz generacije u generaciju, GF100 i GF110. Točno se zna "što, gdje i kako" to kojim smjerom treba ići, što očekivati, a ne ovo. Prvo AMD s tim rebrandigom, a onda nVidia s GTX 560 Ti i po meni nelogičkim distanciranjem u svim stavkama od onog što je zapravo GTX 460 predstavljala u seriji prije. Isto tako ono što su nekad predstavljale GTS 250 i GTS 450, sada mjenja GTX 550 Ti koja je u startu bila kojih 300+ kuna više do njih.