Junačina Nikola je danas imao vatreno krštenje na zapadnoj strani. Priča ide vako:
Našli smo se u dogovoreno vrijeme, pa smo otišli po Žaca. Fino put zelene magistrale. Svita ima kolko oćeš, što u autima, što pješke
Nakon prvih 500m uspona, prve poteškoće. Nikoli nisu bile najbolje namještene brzine, a nitko od nas nije imao šarafciger za namjestiti graničnike pa nismo to mogli srediti. Prebacili smo ručno u "drugu brzinu" pa je išlo dalje. Nakon još 100m je htio odustati, ali onda smo ga malo okuražili, par tehnika lakšeg penjanja izdvojili, pa je uz malo koncentracije i podosta stajanja junački došao do kraja zelene magistrale.
Ulaz u šumu je bio sa dosta ljudi, nismo pretjerano jurili i ljudi su bili skroz korektni
Došli smo do doma Glavica, a tam nas je nabrijana ženska koja valjda vodi dom počela špotati da se ne smijemo voziti kod njenog doma, bla bla bla. Doslovce sam ušao sjedeći na bajku odguravajući se nogama i ne znam čime sam zavrijedio takvu pokudu. Na prvi mah sam joj odvratio cinično da sva sreća da ju nisam pogazio sa 67kmph jer mi kočnica nije radila.
Pitao sam zatim gdje je staza za Dubravicu gdje se fischer spustio neki dan, pa nam je pokazala ono odmah prije doma lijevo da idemo tamo (sumnjam da je to taj put fischer, al nije loše ispalo).
I tako se mi okrenuli 20m i došli tamo, montirali kacige, posljednji pregled i malo prokomentirali sa jednom ženom koja je gore bila baš išla iz doma nazad prema autu, pa je rekla da ta ženska koja je skočila na mene nadrkana cijeli dan pa da je valjda konačno ispucala frustracije na nama, znači da stvarno nismo krivi bili ništa, samo je žena bila nabrijana. A sjećam se i prije komentara, od prošle sezone, da ona nije za taj posao i da joj je "konobarenje" gostiju najgora moguća aktivnost. Al dobro, što ćeš.
Odmah na početku spusta je bilo jasno da će biti tehnički
vrlo zahtjevno. Iako je, rekao bih, duplo manje strma od Veternice, nije ništa lakše jer postoji hrpa kamenja, veličine od šake preko glave pa sve do ogromnih komada stijena, a sve se vozi kroz strmi usjek koji je u dnu pun lišća, nekih 20cm. Kamenje je razbacano po cijeloj širini usjeka i stvara problem jer je staza, izuzev kamenja i lišća, dosta ravne podloge i zove te da potegneš malo brže.
Nakon cca minutu spusta naišli smo na jednu poprečno položenu granu, pa smo morali sići s bajkova i proći ispod toga. Nikola je bio malo sporiji pa sam ga pogledao kako se spušta, pa sam odvalio malo

Onako doletio je sjedeći na sicu a obje noge dignute sa pedala lijevo i desno i hvata ravnotežu a kamenje ga bacaka na jednu pa drugu stranu.
Uslijedilo je malo uputa da to ne radi nego da se stane uvijek na pedale i guzicu iza na kotač. No, neiskustvo je bilo tu, a istina je da smo ipak išli stazom koja je zahtjevna za prvi puta.
Nikola je, po mom skromnom mišljenju i unatoč tome što smo rekli da ćemo ga čekati, išao brže nego što je trebao za prvi puta te je u srednjem dijelu staze na kojem je jedan čisti i brzi dio potegnuo previše brzine pa nije mogao izvući kad je došao do još jedne nakupine razbacanog kamenja.
Ja sam već bio otpeglao dosta dolje, žac je bio pola minute iza mene i on je bio već na rubu, baš se vidjelo kako je izletio, pa sam potrčao gore pogledati gdje je Nikola. Olakšanje kad sam ga vidio kako korača gurajući bicikl.
Na prvi pogled, ništa mu nije bilo, ali nije se moglo ne zamjetiti dobrana ogrebotina i masnica na lijevoj podlaktici. Ispalo je da je napravio istu grešku kao maloprije gore, dignuo noge i sjeo na sic, pa je preletio bicikl na jednom od kamena. On će znati bolje reći

I opizdio je lijevom stranom lica isto.
Sabrao se i mogao je dalje, ništa toliko strašno nije bilo.
Ubrzo nakon toga izašli smo u gornjem stenjevcu, pa došli opet na početak zelene magistrale tj. do Dubravice.
Pohvalno je što je Nikola imao kacigu, jer ga je spasila od gorih ozlijeda, ima ogrebotinu na sredini kacige s prednje strane. Još jedna potvrda da se MORA imati kaciga za vožnju po šumi, ali naravno da preporučam i po cesti.
Full face kaciga u mojim očima dobiva sve veću i veću preporuku, jer nakon što je jedan kolega sa stinkyem opizidio drvo sa jagodicom lijevog obraza u full face kacigi, a nije bilo da ga nije bolilo + ovo danas... Ima tu puno razloga zašto FF. Još kad dodam da je 661 FF kaciga kod bizmarka L veličine lakša od moje sadašnje XC, samo je pitanje novaca kada ću je kupiti.