View Single Post
Staro 08.04.2011., 00:50   #9388
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor 2 die 4 Pregled postova
Kaj, gdje, kada, kako, moja dream kočnica !
Čestitke ako ju kupiš, to moram probati
A ja se nadam da će se skupiti lova. Raspitivao sam se sa strane i dojmovi su ovakvi - Najjača kočnica, no od svih jačih kočnica najslabija modulacija, ostalo sve Shimano style - set and forget. SLX samo što jače koči.
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Stanje možeš eventualno poboljšati centriranjem čeljusti u odnosu na disk, ali to ti sad stvarno ne treba ako se kotač vrti bez poteškoća
Joj, joj joj. Ne, omašio si opako zadnji dio.

Čeljust mora biti u centru uvijek. Tj. rotor u centru čeljusti. Nije važno da samo ne struže, odnosno ne zaustavlja kotač. Zato jer ako nije u centru, rotor se piga i pakne se neravnomjerno troše, a onda će tek bit sranja sa grebanjem po rotoru. Na kraju krajeva, ako rotor nije u centru čeljusti, neće kočiti kako spada, jer pakna koja će prva doći do diska će ga pigati sve dok ne dođe druga pakna do njega. A to je skoro pa prazan hod.
I na 203mm rotoru može biti sve super, bez da se išta čuje i neće se pigati rotor. Samo je potrebno dobro sve pocentrirati.

U praksi se dogodi da kočnica, tj. čeljust i klipovi koji guraju pakne idu prvih mjesec dana jednako van. Kasnije se nakupi prašine od pakni, masnoća i prljavštine i klipovi ne izlaze van jednako. Tu je poanta da se onda rotor stavi u sredinu pakni, imajući na umu da jedna izlazi jače (malo udaljeniji rotor od nje), dok druga slabije.
Najbolje je kad se rotor ne piga nimalo, a ne struže. Ako malo struže, ali ne blokira kotač nimalo, onda će se taj dio pakne potrošiti, a vi ćete izdržati tih 2-3km. Tako ćete si produžiti život i paknama i rotoru.

Učite na tuđim pogreškama, ne govorim ništa bezveze.

Ovo što se kočnica čuje kao zvonce je jednostavno rezonancija rotora. Rotor je tanak, <2mm. Već neki 160mm, a pogotovo 180+ rotori rezoniraju već kad ih se čvekne prstima dok miruje bajk zbog većeg radijusa. A na cesti je osim prepreka i vaša težina na biciklu. QR osovina se piga, noge se savijaju malo ali dovoljno da rotor dotakne pakne pa može biti i do toga. Najbolje se to osjeti kad nagnete bicikl, a vi ostanete ravno. Spigaju se kotači i vilica.
Piganje se riješi sa 15/20mm osovinom, no i dalje će rotor rezonirati ponekad od vibracija.

Vi ste u 13h na tunelu, mi od 13h krećemo od doma. Valjda ćemo se naći pred vrhom ili u lugarnici barem. Mi ćemo dole nekom poznatom stazom što bliže nama, buraz opet putuje popodne .