Citiraj:
Autor GT3
pocetnik sam pa imam jedno pitanje. na koliko bi trebao napumpati gume? MTB, gume su za teren, ali se vecinom vozim po cesti. tezak sam oko 90 kg. hvala 
|
Izvana na gumi piše na koliko se može maks. napumpati. Može piše u PSI jedinicama, pa da te to ne zbuni.
Ako su neke ripnjače, onda se mogu max. pumpati do ~3,5bar, semislickovi na ~4,5bar, slickovi na 6-7bar, a cestovnjaci idu i više. To je ovako okvirno, inače je to za svaku gumu posebno naznačeno.
A pumpaš prema terenu i svojim željama. Ak se voziš po cesti, nadrukaj na max. Manji otpor, no osjetit ćeš svaki kamenčić. Za šumu ak prejako napumpaš će te bacati i nećeš imati dobar grip. A najbolje bi bilo napumpati na tlak pri kojemu guma ne dolazi do obruča (tj. da obruč udari u pod), jer time izbjegavaš snakebite-ove (kad ti obruč probuši zračnicu), a imaš odličan grip.
No to ti dosta ovisi opet o gumi. Neke su high volume pa stane gro zraka u njih i možeš ih furati na nižim tlakovima, a neke nisu pa onda brzo obruč lupi u pod ako je nizak tlak.
Ja sam 86kg i vozim prednju na 2bar, iza 2.5bar. Kad se vozim po cesti, onda su obje na 3-3,5bar (što im je i max). Napred je guma širine 2.25", iza 2.1". Ripnjače.
EDIT:
Ako netko razmišlja o kupnji prednje kočnice, nudim Code 5 svoj na bubanj (išao bi sa 160mm rotorom Avid G2 i možda ako uspijem naći adapter PM to IS no to vam možda neće nit trebati ako imate PM prihvat na vilici). Izgleda da sam si našao Saint-a po super cijeni pa bih njega htio probati. Javite se na PM pa ćemo se nešto dogovoriti.