Pa koliko sam shvatio želje i pozdrave svojih korisnika, oni bi htjeli smtp serveru pristupati odakle god i kako god. E sad, to bi se dalo riješiti nekakvim vpn-om kojeg bi korisnici pokretali svaki puta kada bi se htjeli igrati mailom. To već i ovako i onako moraju raditi kako bi od doma pristupili postojećem Exchangeu.
Tako da se smtp server može komotno podesiti da promet iz LAN-a šalje van, a ulazni promet blokira. To ću riješiti na firewallu, rabim Mikrotikov prema svojim podešenjima. Grub i priprost, ali s velikim mogućnostima i opcijama.
E sad, kada sam došao u firmu, zatekao sam situaciju gdje su oba DNS-a, www, mail i xy server na public adresama. Oni su se spajali u lokalnu mrežu putem vpn-a preko firewalla (Kerio). Tu je nastajao problem i to je bila moja osnovica da se ta računala vrate u lokalnu mrežu. Prvo sam maknuo taj firewall, nabavili smo Mikrotik, računala ubacili u lokalnu mrežu i samo ih preko firewalla povezali na public adrese. Sada to radi ok (premda dns zeza exchange, pa nemamo exchange web mail, još nisam shvatio zašto, ali valjda budem).