Tema: Mail server
View Single Post
Staro 29.03.2011., 11:04   #4
doublev
the letter
Moj komp

doublev's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Windows server u sebi ima rudimentarni SMTP server. Teoretski bi ga mogao koristiti. Makar zavisi kakvu konfiguraciju želiš. Ako želiš slanje maila samo iz interne mreže firme, onda bi to i šljakalo. Moraš podesiti firewall tako da blokira sav inbound promet sa interneta a sa interne mreže da propušta promet. Ako bi pak htio da je SMTP dosutpan i sa interneta, nisam baš siguran dali je taj STMP server baš pogodan za to a i to komplicira stvari. Morao bi nekako riješiti autentifikaciju. Ako nemaš Active Directory (ili neki drugi LDAP), moraš smisliti kako će se korisnici autentificirati na sustav. Bez autentifikacije, public SMTP ti nije nešto što bih ti ja savjetovao.

Btw, što misliš pod "nekim serverima dodijeljena i public ip adresa"? Ako imate firewall, to bi trebao biti jedini server/appliance koji ima public adresu i sve bi trebalo ići van preko njega. Ako ste dodjeljivali public IP adrese ostalim serverima, praktički ste zaobišli firewall. Poprilično opasna rabota ako mene pitaš
Zapravo bi idealno bilo kada bi SMTP server bio dostupan samo iz firme. Tada on ne mora uopće imati public IP adresu. Išao bi van preko fw-a. Tada ti teoretski ne bi trebala ni autentifikacija.