View Single Post
Staro 21.03.2011., 23:06   #8838
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp

zgmmax's Avatar

Datum registracije: Sep 2009
Citiraj:
Autor De5tr0yer Pregled postova
Tekućinu za kočnice si isto nabavio?

Ja ne vjerujem da je to do kočnica, već do načina bleedinga.

Nekako mi se čini da bužir kočnice prilikom bleedinga treba biti u što okomitijem položaju da bi zrak lakše izašao van, tj. da ga se ne ostavlja na bajku ako je bužir u položenijem položaju...
Baš sada gledam malo kaj ekipa piše o DOT uljima

I ekipa govori da se može staviti i DOT 5.1 umjesto DOT 4 jer ima bolje karakteristike što se tiče temp. vrenja.

Recimo DOT 4 ima Dry Boil Point 230°C, Wet Boil Point (Wet ERBP) 155°C
dok DOT 5.1 270°C, 191°C

i kažu da bi se trebalo svakih 18 mjeseci mijenjati DOT 4, a 36 mj. DOT 5.1 ulje

To sam sve čitao na forumu o motorima
Po ovome kaj sam pročito ispada da je bolje onda sipati DOT 5.1 jer ak povuće vodu u sustav ima vrelište na većoj temp.

Jel netko zna kolke su otprilike tem kočnica?

Ma bleeding kit ko bleeding kit

Jbga ak mi nece biti dobar bum doso kod tebe da odzracimo kocnice

EDIT:

našo sam i ovog

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...=STRK:MEWAX:IT

original pakiranje, lik nije niti koristio, poslo mu poruku i dostava je još 4 funte

c/p sa nekog foruma

Citiraj:
evo malo info o ulju ili ti tekučini za kočnice

DOT3, DOT4, SuperDOT4 i DOT5.1 su kompatibilna ulja i nisu toliko agresivna jer su na bazi glycola...

DOT5 ulje (koje nema ama baš nikakve dodirne točke sa DOT5.1 uljem) je agresivno ukoliko sistem nije predviđen za to ulje... jer je DOT5 bazirano na silikonu i ne absorbira vodu te zato ostaje stabilnije duže vremena ali ako uđe vode, onda sistem korodira... također odmah skida nakupine prljavštine te može doći do propuštanja sistema jer silikon uništava gumice pošto u tom ulju nema "ovlaživača" za gumice koji su prisutni u DOT3/4/5.1 ulju

Također, DOT5 ulje ne podmazuje ABS pumpu na isti način kao DOT3/4/5.1

DOT4 ulje drži do 230'C dok je novo, a 155'C dok navuče vlage (do 10%)
DOT5.1 drži do 260'C dok je novo, a 185'C dok navuče vlage (do 10%)
DOT5 drži do 260'C dok je novo, a 185'C dok navuče vlage (do 10%)

Znači ako je auto predviđen za DOT3/DOT4 ulje, tada u njega može ići:
- DOT3
- DOT4
- SuperDOT4 (neki tako označavaju DOT5.1)
- DOT5.1
... ali nikako ne bi smjelo ići DOT5 ulje

Ako je pak sistem predviđen za silicone-based ulje, tada može ići samo DOT5 ulje i ne preporučuje se DOT3/DOT4/SuperDOT4/DOT5.1 ulja

Ponavljam... DOT5 i DOT5.1 su RAZLIČITA ULJA makar dijele broj "5" u oznaci

Gdje je samo DOT5 pravo "DOT5" ulje, a DOT5.1 je zapravo DOT4 ulje sa povišenim vrelištem za 30'C...

Zato su i počeli DOT5.1 ulja označavati sa SuperDOT4 oznakom da nebi dolazilo do zabuna...

DOT3 i DOT4 ulja možemo mješati
DOT3/DOT4 i DOT5.1 ulja također možemo mješati ali nije baš preporučljivo ako se ne mora

DO3/4/5.1 i DOT5 ulja nemožemo mješati jer dobivamo isti efekt kao kad se pomješaju ulje i vod

Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 21.03.2011. u 23:12.
zgmmax je online   Reply With Quote