View Single Post
Staro 02.03.2011., 19:39   #21
Old Iggy
Premium

Old Iggy's Avatar

Datum registracije: Feb 2006
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Sorry, ali kako drugačije bi trebalo biti??
Kilo isključivo znači 1000. Niti jednim međunarodno priznatim standardom nije i neće značiti 1024.
Ni byte nije unificiran s 8 bitova, dapače, u samom startu upotrebe riječi nije ni blizu bio 8 bitova, tek nakon IBM S/360 i pojavom 8 bitnih procesora se počelo uobičajeno stavljati byte=8 bitova, iako ni dan danas ne znači da byte ne može biti veći ili manji.
Citiraj:
Autor D1viry Pregled postova
Joj koje laprdanje na sve strane. Problem je nastao kad su proizvođači napisali vrijednost i iskoristili mjernu jedinicu si sustava. U računalnom svijetu nema mjesta dekadskom sustavu, pa niti si mjernim jedinicama u izražavanju kapaciteta. Laprdate bez veze. Zna se točno što koja mjerna jedinica znači ovisno o kontekstu. Kilobyte je 1024 byte-a, a kilogram je 1000 grama. Tako se netko davno dogovorio i svi prihvatili (osim Američana, Britanaca i još nekih). Isto tako, funta u kontekstu novca znači jedinicu britanskog novca, dok ista ta funta u kontekstu mase znači jedinicu mase za Britance, Amerikance i još neke. Tako prefiksi tera, giga, mega i kilo u informatici znače 1024 puta sufiks. Da je kapacitet u računalima dio si sustava, imali bi i mili, mikro, nano i pokobajte. Zato ne kenjajte dalje. Svi znamo šta je gigabajt, a proizvođači love u mutnom i često ulove one koji ne znaju.
Ovo sa mibibitovima mi je slično sa težinom, koju ljudi izražavaju u kilogramima.
Krive predkoncepcije i vjerovanje svemu sto se vidi na netu, dovode do gibibajta. Uostalom, čak i ako sam u krivu, nikad ne ću govoriti gibibajt, jer mi je to toliko glupo, da nemam dovoljno riječi za opisati to. Jedino možda svom sinu budem govorio:"Vidi koliko gibibajta ima ovaj što ide wrrrrrm."
Nti koliko gluposti... Prouči međunarodno priznate standarde. Interesantno je da su samo ameri jedno vrijeme kroz ANSI imali standardizirano kilobyte kao 1024, ali su to kasnije povukli.