View Single Post
Staro 01.03.2011., 17:28   #8235
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Ovo je Recon TK (TurnKey damper). Vilica je samo relativno lagana, od dampera niti d.

Za usporedbu, ovaj damper dolazi na vilicama poput Darta, Tora slabijih. Taj damper ti je za "vožnju po gradu". Lošiji od Motion Controla, a kamoli od ovoga što ima Manitou Match (Absolute+).

Gledaj to ovako:
TurnKey
- low speed kompresija (tvornički podešen)
- low speed rebound (podesiv)

Motion Control u Reconu Race/351, Tora 318
- low speed kompresija (podesivo)
- high speed kompresija (tvornički podešen)

Motion Control u Rebi, Revelationu, Argyle, Sektor, SID-u, Pike
- low speed kompresija (podesiva)
- high speed kompresija (podesiv preko floodgate-a; neki imaju vanjsko podešavanje floodgate-a, neki vanjsko ali sa imbusom)

Motion Control u Rebi, Revelationu, SID + Dual flow rebound
- high speed kompresija (podesiv preko floodgate-a; neki imaju vanjsko podešavanje floodgate-a, neki vanjsko ali sa imbusom)
- high speed rebound (tvornički podešen)

BlackBox Motion Control (on ima u sebi dual flow rebound)
- high speed kompresija (podešena tvornički)*
- high speed kompresija (odnosno floodgate)*

* malo nisu jasni sa ovom dvostrukom high speed kompresijom, jer su napravili za istu stvar 2 faze. Jedna služi za propuštanje više ulja, a druga je kao za lockout

Mission Control
- high speed kompresija (podesiv)

Mission control može i ne mora imati floodgate. DH damper nema floodgate i malo je veći (gura više ulja od običnog i time je rad malo finiji) od običnog. Na običnom se floodgate može maknuti bez većih problema, čime se gubi lockout, no dobiva se puno osjetljivija vilica.

Uglavnom, sad je već teško točno reći gdje je što u kakvoj vilici, jer su ispremješali Motion Control sa Dual Flow reboundom, ali ovo gore je što se tiče RockShoxa i dampera. Ima tu još i OEM dampera, tipa Motion Control IS ili nešto slično.

Absolute+ kod Manitoua Match ima:
- low speed kompresija (podesiva do lockouta)
- high speed kompresija (tvornički podešena)

Za gradsku vožnju, ne treba vam nikakav damper. Za makadam obični je dobro da se ima neki vid kompresije iako niti to nije previše važno. Jedino ako je malo teži makadam i razvijaju se velike brzine, pa high speed kompresija dobro dođe da se malo umiri volan. Za XC staze gdje je puno prepreka i brze su staze, bilo bi dobro da se ima sve - low/high speed kompresija i rebound. Nije isto dal vilica i dalje upija udarce ili blokira rad (ako nema high speed kompresije) i dal će se vilica zapakirati kad uzastopnih udaraca (nema high speed rebounda pa se vilica ne stigne izdužiti između 2 prepreke).

Čak je možda taj high speed rebound teško osjetiti između dvije vilice, ekipa puno više osjeti razliku između 2 vilice kada jedna ima high speed compression, a druga ne. Ali svejedno - ne škodi i tek kad se dobro izvoze obje vilice, osjeti se razlika.

Ja sam imao Recona i sad imam Revelationa. Razlika je podesivi floodgate i dual flow rebound (ime za high speed rebound kod RS-a) kod Revelationa. Podesiv floodgate kada se narihta kako treba - osjeti se da je lakši prelaz. Dual flow sam tek stvarno prilikom većih brzina osjetio da manje ruke bole. Iako smatram da ovaj tvornički high speed rebound nije podešen za moju težinu.

Najčešće se te tvorničke postavke rade za prosječnog bajkera od 75-80kg. Onaj tko je teži dosta ili lakši, imat će ili prebrz ili mu se uopće neće otvarati high speed rebound. Ja sam oko 85kg, ali preporučeni tlak za pozitivnu komoru na Revelationu za moju težinu je 120psi. Ja furam 85psi, da dobijem otprilike 25-30% SAG i da mi paše visina vilice kad se spuštam.

Tako da, imam 50% slabiji tlak u opruzi, a rekao sam već da je rebound position sensitive - znači da nisu važne brzine vodilice, već gdje je njen položaj - koliko je stlačena opruga (bila ona zrak ili baš metalna) jer stlačena opruga u sebi sadrži energiju kompresije koja kad više nema sile odozdo se oslobađa i izdužuje vilicu (vraća vilicu u početni položaj odnosno hod).

Zadnje izmijenjeno od: Vuco. 01.03.2011. u 19:28.
Vuco je offline   Reply With Quote