View Single Post
Staro 01.03.2011., 10:44   #8231
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor 2 die 4 Pregled postova
Ja sam našao još jedan minus, PM prihvat za kočnice
Nego daj objasni mi ovo za rebound?
Malo sam upglu pa me zanima, kaj nema tora podešavanje rebounda?
PM će izgleda dolaziti sad sve češće i češće na vilicama. Ima Tora Rebound podešavanje, kao i Match.

Samo što Match ima i tvornički podešen high-speed rebound, a Tora to uopće nema. Kad kreneš brzo se spuštati, Tora će uvijek imati jednaku brzinu povrata vilice (onako kako si je ti podesio), a Match će imati na početku hoda pa do primjerice zadnjih 5cm hoda onako kako si je ti podesio. Zadnjih 5cm će se otvarati high speed rebound. Ovako u praksi, znači da ćeš Matcha jako jako teško zbotomirati na nekim uzastopnim preprekama, te ćeš jednostavno samo peglati preko korijenja i kamenja ako ideš jako brzo.

Sad ovih 5cm što sam napisao je čisto nagađanje da se bolje shvati.

Rebound ovisi čisto o sili u opruzi koja se akumulirala. Ako je ta sila dovoljna da se otvore dodatne rupe (prekrivene okruglim limovima koji se onda pigaju zbog pritiska ulja na povratu) na rebound ventilu prilikom ekstenzije vilice, onda će se kod Matcha ti limovi spigati te uz protok ulja kroz normalni rebound ići će još više ulja (kroz te dodatne rupe) -> brža ekstenzija vilice. Znači vilica će se teže bottomirati i bolje će peglati put ispred tebe.

S druge strane, kompresija ovisi samo o brzini vodilice - kaže se da je speed sensitive. Rebound ovisi o položaju vodilice (jel na početku hoda vilica ili pri kraju jer ako je na početku sila u opruzi je mala, a ako je pri kraju, onda je opruga jako stisnuta što znači da je i sila reakcije/ekstenzije ogromna) - position sensitive.