View Single Post
Staro 22.02.2011., 17:46   #8081
salvarez
Premium
Moj komp

salvarez's Avatar

Datum registracije: Oct 2007
Citiraj:
Autor riceburner Pregled postova
zaboravljate jednu stvar, da su kod diska drugacije i teze nabe, trebale bi i jace zbice....

a jel, a kaj je sa brdskim cestovnim dionicama

neznam tocno cijene, ali sada kada su diskovima pale cijene minimalno je duplo povoljnija opcija XTR+recimo neka mavic keramika od disk pandana, koji su tezinom isti ili barem priblizno...
u doba kad sam ja razmisljao o tome, razlika xtr na formulu je bila oko 500g, a 4 puta skuplje...

Ma to su čiste gluposti. Jedva sam dočekao dan da su došli diskovi (Hayes Nine sam dobio na bajku 2002. godine). Sjećam se doba kad su se vozile trke još na vbrake-u, to su znali bit takvi spustevi da su mi se prsti grčili od stiskanja, plus ak je bilo mokro ili blatno, onda je bilo veselja. A tek kad je obruč dobio udarac, pa kad cijeli bajk pleše kod kočenja. nije baš ugodan osjećaj.

Opće je poznato da su cestovnjaci picice za spust i ne znaju se spuštat po terenu, kaj je dokazano i viđeno milijun puta. Opće mi nemoj sad tu neke profiće spominjat kaj voze tour, nege govorim o ovim domaćim dečkima i rekreativcima koje sam ja gledao kako guraju specku na usponu na Sljeme ili Žumberak...

A dobar vbrake i keramički obruč koštaju puno i ne znam ko bi bio tak lud da si sad ide tak nešto kupovat, kad postoji hidraulika za istu cijenu i bolje radi. Imao sam i ja keramičke obruče. Super stvar, nema kaj, ali kaj kad ti kamen lupi po njemu i otkine 3-4 mm sloja keramike? SKupa zajebancija...

U zadnjih par godina svi bicikli dolaze sa disc ready kotačima i prihvatima na rami za hidrauliku. Nije to ko prije bilo, da si morao nabu mijenjat, špajle, pa vilicu uzimat koja ima prihvat za disk...
Uglavnom, vbrake je prošlost. Za ozbiljnije i jače vožnje, po ozbiljnijem terenu, ne može odradit kočenje ko hidraulika i mislim da se svi tu slaže sa mnom.

I za kraj cu samo reci, kakva tezina je u pitanju? Pa Formula R1 ima 280g sa 160mm rotorom. Nemoj rec da je to skupa kocnica i vrh ponuda. To je ista stvar ko i XTR vbrake ili avid ultimate sa keramickim obrucem prije 14 godina.
salvarez je offline   Reply With Quote