Citiraj:
Autor riceburner
zaboravljate jednu stvar, da su kod diska drugacije i teze nabe, trebale bi i jace zbice....
a jel, a kaj je sa brdskim cestovnim dionicama
neznam tocno cijene, ali sada kada su diskovima pale cijene minimalno je duplo povoljnija opcija XTR+recimo neka mavic keramika od disk pandana, koji su tezinom isti ili barem priblizno...
u doba kad sam ja razmisljao o tome, razlika xtr na formulu je bila oko 500g, a 4 puta skuplje...
|
Ma to su čiste gluposti. Jedva sam dočekao dan da su došli diskovi (Hayes Nine sam dobio na bajku 2002. godine). Sjećam se doba kad su se vozile trke još na vbrake-u, to su znali bit takvi spustevi da su mi se prsti grčili od stiskanja, plus ak je bilo mokro ili blatno, onda je bilo veselja. A tek kad je obruč dobio udarac, pa kad cijeli bajk pleše kod kočenja. nije baš ugodan osjećaj.
Opće je poznato da su cestovnjaci picice za spust i ne znaju se spuštat po terenu, kaj je dokazano i viđeno milijun puta. Opće mi nemoj sad tu neke profiće spominjat kaj voze tour, nege govorim o ovim domaćim dečkima i rekreativcima koje sam ja gledao kako guraju specku na usponu na Sljeme ili Žumberak...
A dobar vbrake i keramički obruč koštaju puno i ne znam ko bi bio tak lud da si sad ide tak nešto kupovat, kad postoji hidraulika za istu cijenu i bolje radi. Imao sam i ja keramičke obruče. Super stvar, nema kaj, ali kaj kad ti kamen lupi po njemu i otkine 3-4 mm sloja keramike? SKupa zajebancija...
U zadnjih par godina svi bicikli dolaze sa disc ready kotačima i prihvatima na rami za hidrauliku. Nije to ko prije bilo, da si morao nabu mijenjat, špajle, pa vilicu uzimat koja ima prihvat za disk...
Uglavnom, vbrake je prošlost. Za ozbiljnije i jače vožnje, po ozbiljnijem terenu, ne može odradit kočenje ko hidraulika i mislim da se svi tu slaže sa mnom.
I za kraj cu samo reci, kakva tezina je u pitanju? Pa Formula R1 ima 280g sa 160mm rotorom. Nemoj rec da je to skupa kocnica i vrh ponuda. To je ista stvar ko i XTR vbrake ili avid ultimate sa keramickim obrucem prije 14 godina.