View Single Post
Staro 21.02.2011., 15:46   #8057
Flayer
Why So Serious?

Flayer's Avatar

Datum registracije: May 2005
Citiraj:
Autor riceburner Pregled postova
djeco jel vozi netko od vas V-Brake, mislim na pojedince sto se nesto ozbiljnije voze, znaci ne racunam voznjice po parku i oko jaruna...

Ja sam vozio na v-brake kočnicama dok nisam skupio novce za diskove tj. spuštao sam se niz Sljeme mnogo puta sa v-brejkom.

Prvo što ti mogu reci vezano za v-brake tokom spusta da trebaš više od jednog prsta za primjeniti silu na ručicu i silu trebaš primjeniti poprilično da bi se zaustavio, tj. ono što ti je par ljudi napomenulo, kada završiš sa spustom...ruke (šake) bole, prsti koji su stiskali kočnicu još više tj. otpadaju.
Neznam koja klasa su bile moje v-brake (došle s biciklom) no radile su svoj posao koliko su mogle.
Recimo da su zadovoljavale po suhom no ako se obruč slučajno namočio ili zablatio...v-brake ne hvata odmah, dolazi do delay-a od stiskanja ručice do samog kočenja tj. 3-4 puna okreta kotača da se blato/voda makne s obruča. Tek tada kočnica počne zaustavljati no to je 1-2 sekunde koja ako te nešto iznenadi (kao mene jedan panj) znači jako puno tj. nemaš taj luksuz...trebaš "stati" odmah (da sam bio u tom trenutku na v-brake-u, panj bi promatrao odozgo dok letim preko njega, a ne sa strane kao kod zaobilaska).

Dok sam se vozio na v-brake prilikom spusta imao sam osjećaj da će mi u svakom trenu puknuti sajla ili se isčupati od nekuda zbog siline stiska koju sam morao primjenjivati na samu ručicu.

Razlika koju ti mogu spomenuti između v-brake i diskova je da sam postao brži, brže se staje, dovoljan je jedan prst samo, kočnica reagira odmah nakon pritiska ručice u bilo kojim uvjetima (prilikom zadnjeg spusta sam imao i blata među paknama pa se nikakva razlika kod kočenja nije primjetila) i zbog toga sam postao mnogo sigurniji na samom spustu.

Ako planiraš se spuštati po Sljemenu, toplo ti preporučam da si nabaviš diskove jer ako već nisi...skužit ćeš i sam zašto je disk bolji od v-brake-a tokom samog spusta (naravno kada i ako zamjeniš v-brake sa diskom).

EDIT: sada vidjeh da si probao diskove, a također i v-brake...no eto nije mi onda jasno kako ne vidiš prednosti diska nasprem v-brake na spustu. Ja sam to skužio na prvom spustu nakon kupovina diskova i nebi se vratio na v-brake da mi netko plati tj. svaka kuna koju sam dao za diskove...isplatila mi se...

If you're in control, you aren't going fast enough.
Flayer je offline   Reply With Quote