Pozdrav svima.
Napisacu vam hronologiju desavanje sa mojim HDD-eom. Najbitinije delovi su od sredine, bolodovacu ih i podvuci.
Ovo mi je treci HDD koji sam uzeo da bi mi bio storage. Prethodna 2 su: WD3200AAKS i Samsung F3 500GB.
Prikljucio sve regularno, upalio komp i u Comp. Managmentu (
Win 7 x64 koristim) me je pitao da li
MBR (master boot record) ili
GPT (guid partition table). Odabrao sam MBR.
Zatim: 'New simple volume'? > Next > Size 1430797MB > driver latter > File system NTFS, allocation unit size (velicina klastera) sam stavio 8KB jer ce na hardu ipak biti veci fajlovi.
Ocekuje me iznenadna poruka:
http://s2.postimage.org/521tcithb/3_2_2011_15_39_16.jpg
Zatim sam hteo opet sve isto da odradim ali me docekala ova poruka:
http://s2.postimage.org/521wnligv/3_2_2011_15_53_53.jpg
Zatim stavljam
GPT i sve prolazi bez ikakvih problema. Tu je hard, quick formatiran i spreman za rad. Time sam mislio da sam resio problem. Ali ubrzo posle par 10GB podataka krece prvi problem...
U jednom trenutku hard prekida prebacivanje ali stoji ukljucen transfer, na cancel ne reaguje a nece i da nastavi prebacivanje. Ponasao se kao da je max zauzet CPU ali nije (pratio sam posle). Posle odredjenog vremena prestao je da reaguje, nece da prekine transfer i moram da ga resetujem rucno.
Da ne bi duzio pricu o tome sta sam jos probavao nastavicu pricu od onog sto je bitno da se doda jos.
Posto sam ustanovio da je novi HDD u pitanju i da se ovi simptomi desavaju samo kada na njemu nesto pokusavam uzimam drugi SATA data kabel da probam tako. Isti problem. Zatim probavam da izmestim SATA data kabel na drugi prikljucak na ploci, pokusavam da izmenim izmedju svih hardova, pokusavam samo 2 harda da ukljucim,... Uvek isti problem.
Danas sam u jednom dok sam kopirao prekinuo transfer ali je HDD ubrzo nestao iz Win-a. Nasao sam ga sa skeniranjem ali po resetu vise se nije pojavljivao.
Po resetu kompa jako mi je usporeno ceo taj period oko detekcije diskova, memorije i ulazak u BIOS. Takodje ga ni BIOS nije nasao, probao sam i drugi kabel napajanja i isti taj koji korstim za druge hdd-eove ali nista se ne desava.
Veceras sam probao i na starom komp. koji na ploci ima 2 SATA II prikljucka ali tamo kada sam ga povezao komp. se uvek resetovao i nije hteo da udje u BIOS.
Na oficijalnom sajtu od WD-a probao sam da skinem ovu aplikaciju:
http://support.wdc.com/product/downl...sid=30&lang=en
i nije nasao HDD sto je bilo i za ocekivati jer ga ne vidi ni BIOS mada je nekim razlogom ispisao 2 razlicita error coda:
Non-WD drive
Error/Status code:0201 i code:0120 drugom prilikom.
Inace novi HDD je bio detektovao kao ULTRA DMA i bilo je cekirao 'enable dma' i bili su na istoj grani 2 pa sam mislio da je neki konflikt izmedju ali sada dzabe kada je ovaj nestao.
Posto je HDD nov i vec sam se cuo sa prodavcima (oni su mislili da je detektovan kao PIO i da ce to resiti problem ako prebacim na DMA ali nisu bili u pravu) rekli su ako to ne ispravi da ce odma zamenuti za novi. To nije problem ali je problem svi oni gigabajti koje sam vec prebacio.
Posto se polako oprastam od njih jos jedino sto bi nekako voleo da doznam da li ima neki nacin da ga uplalim i da prepisem imena podataka koje sam prebacio? Najradije bi to lepo prebacio i vratio nazad u radnju.
Ako kojim slucajem Win 7 pravi neki log fajl gde su prebacivali fajlove moj problem bi odma mogao da resim i da posaljem HDD na zamenu.
Win 7 x64.
Phenom II 925, C45-770,8GB ddr3 rama, Chieftec APC-550S, ...