Router/AP mi je u prostoru na 2 katu stambene zgrade, a prostor gdje bi trebao uhvatiti signal je u prizemlju. Osim podova-stropova dijeli ih i stubiste zgrade.
Obe prostorije imaju prozore na istoj strani zgrade s tim da je router/AP u kutu prostorije iza televizora suprotnom od prozora i ne moze se premjestiti bliže prozoru. Od opreme imam b-net-ov:
thomson twg850-4 kao AP i
siemens wlan usb 108 adapter koji ide na pcmcia usb 2.0 adapter te asus-ov laptop l8400 (PIII Tualatin).
Koristim siemensov program "gigaset WLAN adapter monitor" za upravljanjem usb 108 adapterom. U programu postoji prikaz statusa koji prikazuje i "Link Quality" i "Signal Strenght" prikazan u postocima.
Dok sam u stanu sa jednim pregadnim zidom izmedju AP i usb adaptera "
LQ" iznosi
50-77% te "
SS"
55-71%.
Kada sidjem u prizemlje uspjeva naci AP te uspostaviti vezu s mrezom sto me iznenadilo, valjda zahvaljujući malenoj antenici na usb adapteru (drugi laptop sa ugradjenom wlan karticom nije to uspjevao uopce naci ssid). U tom slucaju "
LQ" i "
SS" je nekih
11% bio adapter u prostoriji ili izbacen kroz prozor, a normalni pristup djeljenim datotekama i internetu nemoguc.
Malo sam se izgubio u bespucima interneta trazeci u moru podataka, pojmova rjesenje za ovaj problem.
Zanima me mogu li rješiti problem sa postojecom opremom (ne pada mi tesko modifikacija usb 108 adaptera samo kako i sto)