Pozz. Prvo cu opisat situaciju u kojoj se grafa našla kada su počeli problemi.
Dakle grafička je uredno radila 3 godine u mojem računalu bez problema zatim je prebačena u drugu konfiguraciju i radila je uredno u win i u COD 4 nekoliko dana sve do instalacije GTA4. I kada bi se igra pokrenila grafička be se samo izgasila i nakon restarta kompa opet radila u win do slijedeceg pokretanja igre. I nakon nekoliko dana više nije htijela nikako prikazati sliku (ni u biosu) samo po vrtnji venta i po ledicama su bili vidljivi znakovi zivota.
Nakon toga sam vratio grafičku u svoje računalo ali ni kod mene nije radila. Dakle nešto definitivno nije u redu s njom.
I nakon toga sam skinio hladnjak i grijao je sa industrijskim fenom po čipovima i kondenzarorima i s jedne i s druge strane i kada sam je skopio i vrati nazad, grafa je proradila. Testirana je i isprobana na mojoj konfiguraciji u nekoliko vrlo zahtjevnih igara na 1-2 dan. I kao oživljena opet se vrača u tu drugu konfiguraciju i nakon nekoliko dana opet se gasi pri nekom jačem opterecenju.
I samo napomena jer po mojem mišljenju bi možda to mogao biti uzrok. Kod mene je radila na Thermaltake 750w napajanju spojena sa 8+6pin konektorima. A na toj drugoj konfiguraciji kod koje su počeli problemi odma nakon par dana prilikom jačeg opterečenja je bila pokretana sa jeftinijim napajanjem neznam koje marke (mislim da je možda MS) na kojem piše 550w ali ima samo jedan 6 pinski konektor izravno iz napajanja. I Grafička je spojena sa dva 6 pin konektora s time da je drugi izveden iz molex-a.
Dali je moguće da je razlog kvara grafičke nestabilno napajanje koje i nije od neke kvalitete te mislim da je na knap toj grafi u full loadu (piše minimalno 550w na kutiji od grafe). A osim nje pokrece i Phemoma x4 (140w) sa ostatkom konfe, te da radi nestabilnog napona prilikom max opterečenja trpe kondenzatori na grafi te počnu blokirat/gasit/pravit probleme te da su se trajno oštetili.
To sam zaključio baš iz tog razloga što je grafa krepavala u početku samo u GTA4 koja je puno zahtjevnija igra od COD4 (u kojoj je radila uredno) te se ujedno i više zagrijava i vuče više struje, a zatim u bilo kojoj igrici dok se na kraju uopće nebi htijela pokrenit.
Sada me zanimaju vaša mišljenja što vi mislite zašto je baš počela krepavat prilikom prelaska na konfiguraciju sa slabijim napajanjem.
Čini mi se da bi bilo prejednostavno da joj je došao kraj baš pri prelasku u drugu konfiguraciju.
Ispričavam se zbog podužeg posta, morao sam sve detaljno opisat.