Pozdrav ljudi!
E ovako, aj da skratim. Prvo nisam znao dal da stavim temu u hardverske probleme ili overclocking, a pošto sam tražio i nisam našo da ima overclock tema s E5200 (nadam se da nisam propustio slučajno koju) onda sam odlučio staviti vamo temu.
Ugl imam sljedeći mali problemčić s mojim E5200. Znači aj da ispričam ukratko:
Jučer mi je HD5770 ošla za ZG, a zamjenila ju je HD5850 (

) i stigo je neki malo stariji Maxtor od 200GB (neam pojma stvarno koji je, al pošto je 100GB manji od ovog mog prvog a duplo je veći od njega i glasniji, pretpostavljam da je malo stariji.)
Dok nije bilo 5850 i tog Maxtora, sve je radilo super (iako radi i sada al polako, skontat ćete u čem je problem.)
Znači dok sam imo 5770, CPU (E5200) bez problema mi je radio stabilno na 3300 mhz. FSB je bio 330x10 množitelj. Rame nemam pojma stvarno kako sam bio stavio da rade, ne sjećam se.
E sad, otkad sam metio ovu beštiju 5850, upalio sam komp i krenuo igrati igre. Očekivo sam ono... Pa jedno 30% bolje performanse da bi na kraju skonto da su čak malo i LOŠIJE, što je bokte mazo nemoguće u nikojem slučaju da je 5770 bolja od 5850. Čak sam i primjetio da je općenito jedno 15-20% otprilike cijeli sistem sporiji. Čačkam ja čačkam malo i skontam da kad sam stavio 5850, dogodio se boot fail i da mi je bios vratio onaj defoult clock setting na procesoru i vidim da radi na 200x12.5 u CPU-Z, što je i tvornički klok.
E sad, vrlo vjerojatno su mi performanse lošije zbog vraćanja procesora na defoultni klok (tj nisu lošije, već su samo normalne ali naspram kloka su puno lošije), a metanja još jače grafe i onda on ne može baš dobro surađivati s njom pošto je ona prejaka za njega.
Ali mene sada muči druga stvar: naravno i logično, probao sam ponovno vratiti procu na 300x10 da radi ko što je i prije. Ali doslovce sam popizdio. Čim bi stavio FSB na 201x bilo koliki množitelj, jednostavno bi se dogodio boot fail. Išao sam čak i underclockati proc, i čim bi stavio 199x bilokoji množitelj, nebi htio bootati. Jedino što sam uspio je underclock rama dok je procesor osto isti a da boota uspješno (što mi i nije baš u interesu da underclockam rame).
Znači problem je u tome što je proco posto alergičan na BILOKAKVO čačkanje po frekvencijama FSB-a, bilo to na niže ili više. A pošto sam ujveren da kad bi ga vratio nazad na 3.3ghz i 330 FSB da bi dobio jedno 30% više frejmova (jer mi je tako isto bilo prvi puta s 5770), volio bi da to mogu vratiti nazad.
Et pa sad ako neko može i najmanje skontati u čemu je problem, ponuditi neki određeni profil kloka kako da postavim otprilike ili nešta slično, neka se javi i bio bi zahvalan jer stvarno se futavo osjećam kad sam metio 30% jaču grafu u komp a dobio slabije performanse jer se CPU vratio na defoult i ne želi se ponovo klokati kako je radio 10 mjeseci neprestano
Jedino na šta sumnjam je možda napajanje. Možda da je taman na granici di drži sustav i čim bi kloko procu, malo više bi povuko i nebi se uspio bootati? Ali čisto sumnjam, 650W je dovoljno da drži ovu konfu. U ostalom, onda se ni od underclocka nebi trebo boot failati.
Ne znam, ugl ako neko ima neš pametno za reći, bio bi zahvalan!