Inception mi vrijedi ajmo reći 8.5/10 kao mindless krimić. Kvazi egzistencijalna pitanja koje "otvara" su smijurdija.
Inceptionu bih dao 5/10, čisti prosjek kao filmu u konkurenciji sa klasicima žanrova etc. Isto vrijedi i za Shutter Island, nedavni Avatar... Rade dobro unutar kratkog scopea žanra, ali dati im veći ocjenu nikako.
Jedno je zabavan film za pogledat. Drugo je film unutar top 200 filmova svih vremena.
---------------------------
Pogledao "The American". Odličan, odličan film. Nisam vidio trailer (tek naknadno), te nisam imao neka očekivanja od filma. Da sam vidio trailer, očekivao bi puno manje od filma, puno više od bezumne akcije... (najvjerojatnije ga ne bi ni pogledao zapravo još). Na kraju ispao cinematografski predivan, spori "in the moment" film koji se bavi relativno kratkim dijelom života glavnog protagonista, bez da nas opsjeda opskurnim detaljima iz njegovog privatnog života. Film je introvertni festival od početka do kraja i bio mi ga je guš pogledati. Definitivno jedan od top par filmova ove godine, a ušuljao mi se samo tako slučajno. 8.5/10.