Citiraj:
Autor De5tr0yer
Kad smo već kod tih ruta sa zapadne strane, dvaput kad sam išao gore htio sam po makadamu kustošijanskom ići, ali nikako ga naći, može detaljniji opis za doć na njega pa do vrha?
|
Po Kustošijanskoj prema gore, a kad prođeš one nove zgrade na vrhu, doći ćeš do križanja gdje ćeš imati cestu lijevo, ravno i desno za odabrati. Ti ideš dalje ravno (nekada je tuda počinjao makadam, sada su nanovo asfaltirali). Nakon ~500m dolaziš do nekog lovačkog doma ili nečega (neki vrag je tamo) i počinje makadam koji ide ulijevo za 90°, pa onda imaš nakon par metara opciju desno ili ravno. Ideš ravno (prvo desno vodi u dvorište neko) i onda desno (opet nakon par metara), samo prati širi makadam. I onda kreće uspon po makadamu.
I nije baš lagan. Ima većih i manjih nagiba, traje pun kufer

, u jednom djelu se počneš spuštati (to traje valjda ~1km) i onda opet uspon. Uglavnom je podloga šljunčana zemlja, utabano blato, no ima i dionica gdje je kamenje veće (i to je zajebana dionica).
Makadamom dolaziš tamo kod Risnjaka, gdje se mi inače spajamo na 9-tku kad se spuštamo. Od Risnjaka do Grafičara i na kraju, samog Tomislavca imaš onaj single track lijevo (po kojemu se spuštamo do 9-tke kad idemo od vrha), iako možeš i dalje po makadamu koji je širi i malo lakši (utabana zemlja + šljunak kao podloga). Ako ideš po makadamu, dolaziš pred vrh ispod Grafičara. Od tamo imaš par staza koje se spajaju kod Grafičara u onu 26-icu koja vodi do Tomislavca.
Za malo promijeniti uspon je super, no solo je to koma odvesti. Dosadno je, a od kuće gdje počinje makadam do vrha ima 14-16km po mojem sjećanju. Staza je jednolika, nema promjene okoline i čini ti se kao da se ne mičeš. No za grupu je super jer je široko i podloga nije zajebana, osim djela gdje je to kamenje, to znam da je mene na ljeto ubilo u pojam. Već si umoran ko pas i onda te počne bacati po tom kamenju.
Moj osobni favorit od tih makadama za uspon jest onaj sa istoka - Bidrovečki. Podloga je utabana zemlja i nije težak te se da uživati u potocima i tako. Nije dosadan nikako. On vodi iz Bidrovca do plan. doma Gorščica, a onda imaš odličan uspon do Hunjke. Od Hunjke do livade i vrha imaš isto ok uspon.
No taj uspon/spust (ako se ide sa druge strane) zna biti jako, ali jako blatan kad padne kiša. Ima uspona i spusteva kombinirano. Srale7 zna kakva je to staza, jer mi smo se po njoj "spuštali" jednom. Spuštali pod navodnicima, jer iako se gubi nadmorska visina, mi smo radi blata tjerali kao budale.
Samo, sad treba čekati ljeto, a po snijegu ići po stazama koje znate jako dobro.