Citiraj:
Autor Thermaltake
Hard disk je Western Digital 640gb Black Caviar (limitiran na 150Mb/s jel je ploča stara s478 pa nemože više) star oko godinu i pol, danas mi se desilo da sam prvi put sam čuo zvuk cviljenja iz njega nije to bilo glasno nego potiho onako,al sam primjetio da nije normalan zvuk i ne kod svakog čitanja.U everestu sam pokrenuo onaj benchmark za hard tek tolko da vidim kad neki test radi kad to točno cvili i čuo sam da cvili samo kad radi Linear read 32 i 64Kb i Buffer Read 32 i 64Kb, dali bi me to trebalo brinut jel imam gore win i brdo fajlova, nije valjda da hard polako odlazi, zna netko možda znao šta je to ?
|
Najbolje bi ti bilo da nabaviš HD Tune, tamo imaš mogućnost gledanja smart-a, pa pogledaj dal ima što crveno, te napravi error scan.
Poslije toga odi na stranicu od WD-a i skini njihov diagnostic tool, morat ćeš ga ubacit na cd.
Cviljenje nije baš uobičajeno kod WD-a, probaj ga stavit na stol (izvadi ga iz kučišta) i dobro slušaj, stavi ruku na njega dal jako vibrira. Ako je prošo sve testove i na stolu cvrči i vibrira, moja je preporuka prebacivanje važnih podataka na drugi disk.
Još samo jedno pitanje, dal je disk bio zašarafljen s obje strane kada je bio u kućištu, jer sam naletio na slične WD diskove koji su jako glasni bili jer su vlasnici/servis iz lijenosti "zaboravili" zašarafit disk u kučište s obje strane.