View Single Post
Staro 24.10.2010., 02:15   #6708
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Nisi precizirao u tocno kojim uvjetima zakuhas.

Ali evo sto ja trenutno koristim, pa ti mozda malo pomogne...

Uzbrdo - trenutno samo 1st. layer (ali ne onaj najtanji, vec trunku deblji), a kad jos malo zahladi kao toplinski izolator obuci cu 100gramski (skroz tanki) fleece od Polartec materijala...ili za korak topliji 1st. layer (vidi ispod popis).

U principu imam 3 1st. layera koja koristim - u grubo - skroz tanki (i supljikav, najprozracniji), malo deblji (i manje supljikav), i kao ovaj drugi ali skoro uopce ne suplikav + visoki vrat - taj koristim kad je vani jako hladno).

Postoje i 1st. layeri s udijelom vune u sastavu, meni takvi ne pasu jednostavno me previse griju, ali za zimogrozne to je prava stvar - i obicno imaju pravu cijenu
(mislim da Vuco ima takav)

Nizbrdo - (koristio bas jucer i danas) 1 st. layer, preko njega sinteticki midlayer (nije fleece vec majica, recimo duplo deblja od srednje debelog 1st. layera), i preko svega softshell (ali bez ikakvih membrana - znaci jakna koja dosta dise, recimo sigurno upola vise od ove tvoje ili neke druge s paropropusnom membranom)

Kroz ta tri sloja prilikom spusta lagano struji zrak, a nije hladno...ali da se tako penjem bilo bi mi prevruce.

(da je vani npr. 5C ili manje , uzeo bi softshell jaknu s membranom (kao ova tvoja), a za uspon bi obukao 100g. fleece koji bi sluzio i za spust, a onu majicu - midleyer bi ostavio doma).

Problem je sto treba imati brdo opreme da se moze najbolje iskombinirati odijevanje ovisno o vremenskim uvijetima.

Pretpostavljam da si zakuhao kod uspona.
Ili ces nabaviti neku jaknu bez membrane koja vise dise ili lagani fleece (ili neki drugi materijal koji ce sluziti kao toplinski izolator - meni osobno fleece najbolje odgovara), a najbolje oboje pa ces vec skuziti koja kombinacija ti pri kojoj temp. najvise lezi.

Ja jos neznam nikoga tko je iz prve uspio posloziti, nazovimo to, borbeni komplet za outdoor aktivnosti...za to ce ti trebati novaca, vremena i iskustva

p.s.
Namjerno nisam navodio tocne nazive materijala od kojih su recimo ovi moji 1.st layeri ili membrane u jaknama (npr. svi su culi za gore-tex, a i on se rangira od losijih prema boljima/skupljma) jer bi ionako kompliciranu tematiku, zakomplicirao do daske...dosta je to individualno, sto nekome pase, drugome i ne mora i tak.

Zadnje izmijenjeno od: Nik. 24.10.2010. u 02:34.
Nik je offline   Reply With Quote