View Single Post
Staro 26.09.2010., 11:36   #153
klem
Premium
Moj komp

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor DuHc Pregled postova
Pa HD5850 i ne spada u High-End klasu, to su HD5870 i HD5970, 5850 je viša srednja klasa.
A po meni je 5830 gotovo pa potpuni promašaj, da je povoljnija itekako bi se prodavala, ovako...
Ali ATI-jeve kartice gornjeg segmenta su u posljednjoj generaciji daleko skuplje od prethodne dvije, HD3xx0 i HD4xx0, i to će se vjerovatno nastaviti sa serijom 6xx0...
Šteta, jer je to u to vrijeme bio izvrstan ATI-jev potez, jer bolje je prodati gomilu povoljnijih a ujedno moćnih kartica nego puno manje skupljih...
Ali mislim da se takav potez neće skoro ponoviti...Cijene su prenapuhane od samog proizvođača i nemaju baš tendenciju pada za razliju od 2 prethodne generacije...
I sam imam HD5850 ali ću ubuduće dobro razmisliti hoću li za sljedeću nadogradnju izdvojiti toliko novaca, posebno ako u nVidijinom taboru bude nešto povoljnije
(iako su većina kartica koje sam posjedovao bile ATI-jeve i nekako sam vezan uz taj brand, ali na stranu sentimentalnost kad su naši novci u pitanju).
Pa za vrijeme hd3x i hd4x nvidia je imala što za ponuditi i logična stvar kod atia je bila da konkurira cijenom. Kod generacije 5, nvidia nije imala ništa tako da je ati imao monopol i mogao držat cijenu kak hoće i zbog toga nemaju tendenciju rasta a tako će se i nastavit sa serijom 6 ako nvidia nešto ne izbaci. Ista priča ko i kod nvidie. AKo imaju proivod koji nema konkurenciju nabiju cijenu dok god mogu tako držat. Nekoć je mainstream bio skoro pa donja granica da bi mogao nešto odigrat i za takvu grafičku si plaćao preko 1000kn zbog toga što je nvidia ima monopol a kad se sjetim da sam ja za sestrino računalo uzeo novu hd3870 za 720kn prije dve godine jer je trenutačno stanje na tržištu bilo vrlo povoljno za krajnjeg korisnika
klem je offline   Reply With Quote