Citiraj:
Autor murina
Za damping ne znam (da budem iskren, nisam 100% ni siguran šta je to  ) Razlika je i šta je na EXR zrak u obje noge, a drop off - opruga,ulje+zrak (povrat). Koje su prednosti i mane te razlike?
Također i to šta je jedna FR, a druga XC/Marathon jeli bi to značilo ovo: Drop Off se teže sabije i nije baš naj za preko korjenja i sl jer izbija volan iz ruke ali teško botomira, a EXR bolje upija manje neravnine ali se lakše botomira pri jačim doskocima? njub, jebiga
Destroyer, vidim da prodaješ rebu  Nabavio sam jednog Racing Ralpha sad mogu na Sljeme i u jesenskim uvjetima 
|
Damping ti je sustav prigušenja u vilicama. Kad se vilica kompresira, ona sadrži energiju. Da nema npr. rebounda, vilica bi se vraćala nazad brzinom metka (karikirano, ali you get it).
Ne znam kakve su to vilice sa zrakom samo, mora biti ulja unutra, kako god okreneš.
Ako je jedna vilica za FR, a druga za XC, sama ta podjela nema veze kako će raditi. I jedna i druga mogu raditi super na bilo kojoj podlozi, jer tu taj damping sustav igra najveću ulogu, tako da to nemoj tako gledati. Jednostavno je dropoff čvršća i teža, a da imaju jednake opruge, vjerojatno bi i jednako radile (ako im je damping prilagođen različitim konstrukcijama).
Mislim, ti si do sada imao realno gledajući low end vilice. Neke su bile čvršće, neke su se fleksale, pa su neke radile mekše, neke ne baš tako glatko.
Kad bi kupio vilicu od npr. Manitou-a sa TPC+ damperom, prilagodio ga svojoj težini, vidio bi što je damping. Neovisno jel vilica sa 28, 32 ili 40mm nogama (naravno da bi se trebala konstrukcija dampinga prilagoditi veličini noge, jer nije isto kad imaš veću vodilicu koja gura više ulja, a rupe za prolaz ulja su jednake kod 28 i 40mm stanchionsa).