Citiraj:
Autor Goranbm
Evo neznam da li sam pogodio mjesto, za ovo. ali zanima me da li se ventilatori sa 3-pinskim priključkom, mogu regulirati u obliku brzine vrtnje, ili baš moraju imati potenciometar??? znam da je ovako noob pitanje, al eto dogodi se i to  Hvala....
|
Kao sto kolega rece, ako je navedena opcija u specifikacijama ploce, onda bi se moralo dati regulirati brzinu (barem za ta dva venta).
Osobno sam imao podosta Gigabyte ploca (za Intel i AMD) i uvijek se moglo odabrati u BIOS-u opciju (Smart Fan Control: Auto/Voltage/PWM i sl.) plus sto se to jos dalo pomocu SpeedFana vrlo precizo regulirati (temperaturni pragovi npr.).
Trenutno imam dvije Gigabyte ploce i na obje se moze podesiti automatska kontrola/regulacija vrtnje, a na jednoj koristim SpeedFan koji radi odlicno (za CPU i System vent).
Samo da spomenem, jedan vent je 4-pin a drugi 3-pin i oba se daju vrlo precizno temperaturno regulirati.
Citiraj:
Autor m4x
jel se može mijenjat brzina ventilatora kad su prikopčani samo na ovaj 4-pinski iz napajanja ili moraju bit priključeni i na ploču sa 3-pinskim konektorom?
|
Radi u oba slucaja, samo ovisi o ploci na kojim fan headerima ima podrsku/regulaciju za kontrolu (na modernim plocama je vise-manje omoguceno za barem dva venta).
Inace postoji i hardware opcija regulacije svih ventova u odnosu na CPU temperaturu u ovom obliku ...
Cooler Master PWM Hub
... i radi izvrsno, a kao plus ima posebne izvode za ocitanje svih 6 ventova (ukoliko imate toliko 3-pin headera/senzora na maticnoj). Moze se regulirati preko 4. PWM pina na CPU konektoru kao i preko ugradjenog kliznog potenciometra na njemu samom. BTW napaja se preko Molexa pa u skladu s tim ima limit od max 48W za sve ventove.
Naravno, ukoliko treba, moze se dodatno regulirati i softverski preko SpeedFana tj. mogu se postaviti temperaturni pragovi na headeru od maticne pa ovo postaje cista uzivancija za podesavanje
Ne znam je li dostupan, ali u
MagazinRS-u je 99kn ...