Citiraj:
Autor trancer
Točno da je Verbatim što se tiče optičkih medija jedan od najboljih no nemožeš reći za ostale da su smeća. Npr. Traxdata je također kvalitetan brand, pogotovo su im DVD-ovi kvalitetni, DL i CD nešto manje, znam jer ih koristim mnogo. Sony mediji su mi predobri no dosta su rijetki, Philips su me iznenadili kvalitetom, a Imation i Princo izbjegavam iako ovaj prvi se pokazao prolaznim mnogo puta.
|
Teško je sve trpati u isti koš, jer ima boljih i lošijih serija, ali generalno govoreći kod Ritek medija (Traxdata, Arita i još gomila brandova) kvalitetniji su CD-ovi nego DVD-ovi. Bolje rečeno, manje su nekvalitetni, jer CD sam po sebi ima veću toleranciju.
Sony su uglavnom solidni mediji, Philips ovisi jer se pod tim brandom može naći puno različitih medija (od kvalitetnijih MCC, Ricoh, Philips, od osrednjih CMC, Daxon, MoserBaer, pa sve do Riteka, Infome-a itd.), slično i Imation (MCC, Sony, TDK, Philips, MBI, CMC, Prodisc, Daxon, Ritek), Princo je... ma već sam više puta rekao što je.
Citiraj:
Inače, kao što i priliči Verbatimu niti mediji im nisu izvorno njihovi već im je manufacturer Mitsubishi.
|
Pa Verbatim je dio (tvrtka kćer) MCC-a (Mitsubishi Chemical Corporation Group)!

Da ne ispadne da branim Verbatim, i kod njih se danas jako mora paziti što se uzima, naročito kod CD-ova. Otkako je došlo novo pakiranje prije par godina, kod nas se gotovo u svim trgovinama nude samo CD-i s oznakom Extra Protection (bivši DataLife) koji su po meni teški sh*t. Na stranu što ih proizvodi CMC i što su u rangu Traxdate, ali u skoro svakom spindlu nađe se nekoliko neispravnih medija (one poznate mrlje s donje strane). Pravi Verbatim CD-i su s oznakom AZO (bivši DataLife
Plus), a njih ima s Crystal, Colour, Vinyl, ili Printable gornjom površinom (mislim da su svi printabilni mediji AZO). Također i LightScribe su AZO. Ovo su OK mediji, među najboljim dostupnim kod nas. Nažalost, najboljih od tri "vrste" Verbatim CD-ova više nema u ponudi, a to su Verbatim Pastel (Advanced AZO) mediji koje je proizvodio Taiyo Yuden.