Biram grafu za novi komp pa gledam po netu review-e raznih atijevih modela. Konkretno, zanimaju me atijeve 4800, 5600 i 5700 serije.
I stvarno mi nije jasno jedna stvar. Nađem npr. review hd5670 na x-bit labsovim stranicama gdje su je oni testirali na raznim igrama. Uglavnom, postavke su stavili sve na maximum, FSAA na 4x, AF na 16X, directx 11 mod i peri deri.
Naravno, ova grafička je low mainstream i naravno da ne može to progutati i naravno da su joj rezultati oko 15 fpsa. I na kraju recenzije sumiraju sa izjavom da ne preporučuju tu grafulju !?! I sad tko je tu lud.... Gdje je tu objektivnost?
I tako na svim stranicama. Low end kartice testiraju kao da imam maltene quad sustav. Stvarno pretjerivanje a sve u svrhu navlačenja kupaca da potroše više para na skuplju grafičku jer eto ako nemam uključen AF 16x i fsaa 4x onda sam totalna luzerčina koja gleda kvadrate na ekranu umjesto ultra glatke rubove.
Mislim tko može vidjeti razliku između af 2x i af16? Vrlo rijetki su ti ljudi. Najveća razlika je između 0 i 2x a ovo ostalo je samo preseravanje. Isto i sa fsaa. A da ne pričam o postavkama u igrama. PA nemora ti baš lik u daljini imati 50000 tesselated poligona i ultra filtriranu high quality texturu.
Tu su još i efekti kod koji sa samo malo smanjivanja kvalitete dobijemo 30% brži fps.
Uvjeren sam kad bi recimo tu 5670 upogonili na nekim normalnim postavkama, dobili bi bar 50-60fpsa umjesto 15 a to je onda sasvim druga priča za igrivost.
Stvarno mi je pun kufer sprege velikih recenzenata (toms hardware, x-bit i drugi) i proizvođača hardwera.