View Single Post
Staro 23.08.2010., 17:52   #5859
Nik
Premium
Moj komp

Nik's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Izvjestaj iz Kuzelja:

(DAN 1.) subota 21.08.2010. Gornjekupskom dolinom, Kocevskom sumom i Dezelom Petra Klepca

U subotu oko pola 10h, nakon dorucka, moja bolja polovica i ja, krecemo regionalnom cestom iz Kuzelja prema Banja Loki, putom uzivamo u pejzazima i nakon kratke pauze kod crkve sv. Jakoba
skrecemo lijevo za Borovec. Vijugava cestica probija se preko brezuljaka, prolazeci kroz sumu i pored prostranih pasnjaka na kojima pasu konji. Cijeli kraj zraci nekakvom mirnocom, pa s gustom i lakocom pedaliramo dalje.

Nakon Borovca slijedi dug spust prema Kocevskoj Reki u koju idemo samo zato da vidimo najstariji poznati orah u Sloveniji.
Ovdje smo imali cast prezalogajiti za kamenim stolom starim 314g., u sjeni jos starijeg oraha.
Spust kroz sumu je fora, orah je fora, ali uspon nazad do Borovca nece bas biti fora , kao i daljnji uspon sve dok ne dohvatimo prijevoj Strma Reber na 993 mnm.

A nakon toga spust niz ganc novu cestu s pogledom na Kupsku dolinu i okolno gorje koje ju okruzuje, s Kuzeljskom stenom, Sneznikom i Risnjakom u daljini je bio itekako fora. Jako lijepo.
U jednom trenutku novoizgradjena cesta naglo prestaje, silazimo na bijeli prasnjavi put. S lijeve strane Loska stena mami nam poglede. Spustamo se sumom sve do Osilnice, sredista najmanje opcine u Sloveniji.

Nastavljamo dalje, prateci tok Kupe, obilazimo lokalne crkve i litopunkturno kamenje uz cestu, te radimo poduzu pauzu u Bosiljivoj Loki gdje se kupamo na uredjenom, i vrlo simpaticnom, kupalistu. Voda je prilicno hladna, ali sam se s gustom bacio u Kupu - cak 2 puta

Na putu za Kuzelj svracamo do crkve Sv. Ane i Joahima, do koje je potrebno malo protegnuti noge, a ta dodatna setnjica biva nagradjena prekrasnim pogledom na tok Kupe. Jos malo pedaliranja, i eto nas nakon nesto vise od 8h nazad u Kuzelj.

A tko je bio Peter Klepec?
O njemu postoje brojne price i legende. Bio je narodni junak i borac za obespravljeni narod, kojemu se pripisuju nadnaravne moci, prvenstveno nadnaravna snaga.
Legenda kaze, kako je stablom mlade smreke protjerao Turke iz Kupske doline, a postoji i legenda o ogromnoj gredi Petra Klepca kojom je takodjer rastjerivao Turke iz tog kraja...pa cak i do Carigrada. Kako god bilo, uz cestu i po okolnim mjestima moze se naici na drveni kip narodnog heroja s drvetom ili gredom u rukama.

(DAN 2.) nedjelja 22.08.2010. Kuzeljska stena

Prije tri tjedna sam snimio rutu, i ovaj puta tocno znam sto mogu ocekivati na kojem dijelu staze, shodno tome spust sa stene ce biti kudikamo zabavniji. Krecem rano ujutro, nesto prije 8h, sunca nema, magle/niske naoblake ima...koncentracija vlage u zraku vrlo je visoka - kapljice se osjete i na kozi.

Sa zadnjim metrima asfalta imao sam dvije neugodne situacije. Prvo se na mene zaletio poveci njem. ovcar, koji je stao na zapovijed vlasnice - poslusno pseto, da bi odmah par sto metara dalje u mjestascu Planina na noge (lavez) dignuo copor pasa, od kojih je vecina u kavezu ali jedan, najveci, najcupaviji i najrazdrazeniji ovaj puta nije bio na lancu, vec se pravocrtno zaletio na mene. Opet sam dobro prosao jer je psina ostala u okvirima dvorista, iako nije bilo ograde.

Na putu do vrha prosao sam kroz vec spomenutu naoblaku, tako da je vrsni dio bio osuncan, a dolina pod oblacima - lijep prizor (v. slike).
Spust sa stene je bila prava uzivancija. S cijelom voznjom sam bio dosta brz, pa me je na vratima vikendice docekalo pitanje: "Od kuda ti tu?".
Kako sam iznenadio zenu, tako je ona i iznenadila mene, s brzinski pripremljenim palacinkama

(DAN 1.) GPS ruta i slike:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=tpstykieqfcaohiz
http://picasaweb.google.com/0Slavek0...omPetraKlepca#

(DAN 2.) slike:
http://picasaweb.google.com/0Slavek0...uzeljskaStena#
Nik je offline   Reply With Quote