sry nije me bilo par dana...
čini se da je ovo otišlo u offtopičarenje al neka, moglo bi bit i neke koristi od svega.
Citiraj:
Autor Vjeko
Negdje si se preračuno glede -70 stupnjeva. Taj tlak bi ti bio manje od pola bara na usisu i frižider bi se samo ledio a ne i hladio.
|
dobro i dok sam pisa to -70 činilo mi se da sam pretjera al i ogradio sam se od te izjave

. tablice nemam kod sebe, ne bavim se rashladnom tehnikom, o termi znam ponešto pa samo teoretiziram da vidim jel to uopće izvedivo. tako da nemojte me sad na zub uzimat oko svakog sranja, a sama temperatura isparavanja i nije najbitnija u ovoj priči.
dalje... nije mi baš jasno šta to znači da bi se ledio frižider.
Citiraj:
Autor Vjeko
Kompresor u frižideru ti je od 100W-150W što je previše za jedan isparivač dimenzija 5x5cm. Moraš pronači kompresor najviše 50W a takav je skup. Naravno da ti treba još i neki eliwell, kondenzator, i naravno isparivač, kapilara ili špric ventil...
|
ne bavim se rashladnom tehnikom pa ne bi ovde ulazio u detalje jer nisam baš siguran u neke stvari. raspitat ću se kroz nekih 2 miseca kad mi bude ovaj lik na raspolaganju pa ću javit šta sam dozna.
Citiraj:
Autor Vjeko
Najveći problem u takvom hlađenju procesora je kondenzacija. Usisna cijev se izolira i ona nije problem, problem je isparivač. Treba ga osmisliti tako da ima kadicu sa odvodom (poput klima uređaja) ili staviti grijač da ga otapa. Sama izolacija u tom slučaju nije dovoljna. Postoje gotova riješenja:
http://www.youtube.com/watch?v=SIHgq6enOKU
|
pliz preciziraj to otapa. kolko sam skužio na tom filmu što si linko tip stavlja grijač sa stražnje strane mobe. i mislim da tu ne otapa ništa nego samo zagrijava ploču da ne bi došlo do prohlađivanja kroz sami procesor i ploču što bi dovelo do izdvajanja vlage na stražnjoj strani ploče, iliti kondenzacije.
samim otapanjem eventualnog leda ne bi ništa dobio jer bi onda otopljeni led trebalo pokupit. dakle, opet nered po ploči.
Citiraj:
Autor Vjeko
Usput, kako si zamislio napraviti isparivač? Baš me zanima!
|
nisam mislio ništa još u detalje al kad se napucam s dovoljno informacija vidit ću oću li uopće mislit o tome više. bit ćete obaviješteni