View Single Post
Staro 30.07.2010., 18:42   #1
Bjukenon
Premium
Moj komp

Bjukenon's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
OCZ DDR2 1066 i ASUS M2N-E

Ovako, unaprijed se ispričavam ako sam stavio temu u krivi podforum, nisam siguran kamo bih ju smjestio, ako je krivi podforum, molim moderatora da ju prebaci u pravi.

Dakle, problem je slijedeći, složio sam bratu konfiguraciju:

Matična: ASUS M2N-E
Procesor: AMD 4200 X2
RAM: OCZ DDR2 1066 MHz, ovaj model
Grafička: GIGABYTE 2600pro

Problem je slijedeći, želim da mi ova memorija radi na 800 MHz, u biosu mu stavim da tako radi, tamo ga prepoznaje kao 800 MHz, ali mi u everestu očitava da radi na 733 MHz, u cpu-z ga prepoznaje kao DDR2 5300.
Matična je kupljena tu na forumu u kompletu sa procesorom, grafičkom, bez RAM-a koji je kupljen naknadno.

S obzirom da se s tom matičnom susrećem prvi put, malo sam googlao da vidim da li tko ima sličnih problema i našao sam da ta matična nema uopće mogućnost namještanja omjera DRAM-a i FSB-a.

Ovakva je situacija kod mene: 200x11=2200, ako želim staviti da mi RAM radi na 400, trebao bih dijeliti 2200 sa 5.5. ali to ne postoji jer nije cijeli broj pa se zaokruži i onda se dijeli sa 6 i dobijem 366 MHz (733 MHz). Ne razumijem zašto nije dostupna mogućnost da se ručno podešava omjer.

Probao sam mijenjati postavke, no već malo mijenjanje postavki i baca BSOD.
Nije mi cilj klouknuti komp, ako se neki osjetni pomak između ovih 733 MHz i 800 neće osjetiti, neću dirati više ništa.

OS je Win 7 Ultimate.

Hvala unaprijed.
Bjukenon je offline