View Single Post
Staro 25.07.2010., 12:36   #23
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor lagrange Pregled postova
upravo to. freon (R134a - uglavnom u frižiderima) isparava na oko -70 (nemam tablice kod sebe i ne znam na kojem je to tlaku, moguće da je ova brojka nešto viša) i nema šanse da će i procesor bit na toj temperaturi.
Negdje si se preračuno glede -70 stupnjeva. Taj tlak bi ti bio manje od pola bara na usisu i frižider bi se samo ledio a ne i hladio.

Citiraj:
Autor lagrange Pregled postova
radi se o tome da iman stari frižider kojem radi kompresor a stari ga misli likvidirat pa sam mislio malo ubit vrime s tim. al kako je to diy rješenje vrlo primitivno teško da ću (ako sve bude i radilo) imat neki sistem regulacije. također, teško da mogu napravit da se hladnjak pali kad upalim i komp, pa moram odvojeno prije upalit sam hladnjak i već tu će neko vrijeme radit samo hladnjak bez procesora. a samo clockanje će vjerojatno doć kasnije kad vidim da sve to radi.
Kompresor u frižideru ti je od 100W-150W što je previše za jedan isparivač dimenzija 5x5cm. Moraš pronači kompresor najviše 50W a takav je skup. Naravno da ti treba još i neki eliwell, kondenzator, i naravno isparivač, kapilara ili špric ventil...

Najveći problem u takvom hlađenju procesora je kondenzacija. Usisna cijev se izolira i ona nije problem, problem je isparivač. Treba ga osmisliti tako da ima kadicu sa odvodom (poput klima uređaja) ili staviti grijač da ga otapa. Sama izolacija u tom slučaju nije dovoljna. Postoje gotova riješenja:
http://www.youtube.com/watch?v=SIHgq6enOKU

ali još nisam vidjeo kod nas za nabaviti a bojim se da je i cijena poveća.

Usput, kako si zamislio napraviti isparivač? Baš me zanima!
Vjeko je offline   Reply With Quote