Citiraj:
Autor dejanbinladen
... rade i na -270 C ispod LHe
sto se tice upotrebe 24/7 do nekih -50 (phase change) nebi trebalo biti problema ako je sve dobro izolirano, dok bi se na nekim nizim tempraturam u idlu sve smrzlo.
|
teško da procesori rade na -270. tekući helij se ukapljuje na oko -270. a procesor odaje neki toplinski tok što znači da procesor radi na znatno višoj temperaturi.
šta ti to znači da bi se sve smrzlo. izolacija se stavlja samo radi kondenzacije vlage iz okolnog zraka.
Citiraj:
Autor [GOW]Nec
Gle, nisam baš uvjeren da će ga uspješno ohladiti na tako niske temperature. Pretpostavka je da hladiš nešto što se grije, zar ne..?
Negdje sam čitao članak o P4 EE clockanom na 8.2 GHz, radio je pod opterećenjem na -10 stupnjeva, ili čak i toplije. Pa neće ga valjda hladiti ugašenog? 
|
upravo to. freon (R134a - uglavnom u frižiderima) isparava na oko -70 (nemam tablice kod sebe i ne znam na kojem je to tlaku, moguće da je ova brojka nešto viša) i nema šanse da će i procesor bit na toj temperaturi.
Citiraj:
Autor Bullet1
Četvrto - pitanje za autora teme - čemu takav oblik hlađenja ako ne zbog overclocka? Pitam isključivo zato jer me zanima a ne zato što želim njorgat i zanovijetat.
|
radi se o tome da iman stari frižider kojem radi kompresor a stari ga misli likvidirat pa sam mislio malo ubit vrime s tim. al kako je to diy rješenje vrlo primitivno teško da ću (ako sve bude i radilo) imat neki sistem regulacije. također, teško da mogu napravit da se hladnjak pali kad upalim i komp, pa moram odvojeno prije upalit sam hladnjak i već tu će neko vrijeme radit samo hladnjak bez procesora. a samo clockanje će vjerojatno doć kasnije kad vidim da sve to radi.
iz tog razloga me zanimaju moguće posljedice "pretjeranog" hlađenja, i isplati li se s tog stajališta uopće upuštat u to.
Citiraj:
Autor xulos
Evo da ne otvaram novu temu, zanima me sljedece, imam bunar ali onaj tanki s hidroforom.Voda na nekih 27 metara je izmedju +4 do +7.Dali bi se stvarala kondenzacija ako bi voda te temp isla kroz vodeno hladenje cpu-a ?
|
ovisi o relativnoj vlažnosti zraka, okolnom tlaku i temperaturi zraka. ti parametri se stalno mijenjaju i teško je to reći napamet, al mislim da se laganom izolacijom rješiš svih pitanja u vezi kondenzacije. al ko što je d4rk_ch1ld reko veći problem će ti stvorit kamenac i prljavština iz vode.
dakle možemo zaključit da generalno mogu hladit dokle god mi moje hladilo dopušta bez straha od rikavanja. ako dođe do coldbuganja ponovnim zagrijavanjem će sve radit normalno. jel?
i još jedno pitanje...
zašto se hladi tako da temperature proceva pod loadom budu ispod nule?
mislim šta dobivaš s time da ti procesor radi na -30 ako ga onda možeš još clockat pa da ti radi na +50. il ja tu nešto propuštam.
hvala na odgovorima